Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven museo mukana Kuvaa uusiksi! -projektissa – kaikki mukaan kuvaamaan vanhoja näkymiä uusiksi

Nurmijärven museo on mukana kuuden museon yhteisprojektissa Kuvaa uusiksi! Jälleenkuvausta kotikulmilla.

Yksi elokuussa 2021 käynnistyneen ja kevääseen 2022 jatkuvan projektin tavoitteista on valokuvata uudelleen museoiden kokoelmissa olevien vanhojen valokuvien näkymiä ja rakennuksia. Uudelleenvalokuvaukseen halutaan mukaan mahdollisimman monia vapaaehtoisia kuntalaisia.

– Jokaisella museolla on valtavat valokuvakokoelmat, joista suuri osa on digitaalisena. Tässä projektissa annetaan esimerkki siitä, kuinka noita kuvia voi käyttää, projektikoordinaattori Inka Tuominen sanoo.

– Jälleenkuvaus ei ole uusi idea, mutta nyt se on ensimmäistä kertaa käytössä museokentällä joukkoistettuna eli kuvaamiseen otetaan mukaan vapaaehtoisia, hän jatkaa.

Tuomisen mukaan on myös tärkeää, että museot saavat samassa yhteydessä itselleen dokumentaatiota eri paikoista, koska pienillä museoilla itsellään on vain vähän resursseja sellaiseen.

– Museoiden tehtävä on paitsi pitää huolta kulttuuriperinnöstä myös dokumentoida tätä aikaa. Siksi kiinnostavimpia paikkoja jälleenkuvauksen kannalta ovat ne, joiden tiedetään muuttuvan. Esimerkiksi Klaukkala on siitä näkökulmasta kiinnostava, Inka Tuominen sanoo.

Museoiden tehtävä on paitsi pitää huolta kulttuuriperinnöstä myös dokumentoida tätä aikaa.

Kunkin hankkeessa mukana olevan kunnan alueella tehdään kahdesta kolmeen jälleenkuvauskierrosta. Mukana hankkeessa ovat Nurmijärven lisäksi Hyvinkää, Kerava, Mäntsälä, Riihimäki ja Tuusula. Projektin rahoittaa Museovirasto.

Nurmijärven ensimmäinen valokuvakävely järjestettiin Rajamäellä syyskuun lopussa. Siihen osallistui 15 henkilöä.

– Kävelyllä nousi esille mukana olevien keskustelevuus. Oli myös hauska mennä porukkaan, joka tunsi paikat. Rajamäellä on paljon ikonisia maisemia, esimerkiksi tehtaan alueella, Inka Tuominen kertoo.

Nurmijärven seuraava kävely on Klaukkalassa lokakuun lopulla. Kävelykierros kestää runsaan tunnin ja on muutaman kilometrin mittainen.

– Kävelyllä kierretään Klaukkalan keskeisiä näkymiä ja kuvataan niitä uusiksi. Mestarikuvaaja ei tarvitse olla, sillä puhelimeen ladattava ilmainen Ajapaik -sovellus opastaa kuvaamisessa. Se auttaa löytämään parhaan kuvakulman ja opastaa jopa rajauksen etsimisessä, Inka Tuominen kannustaa.

– Mukaan voi lähteä kuuntelemaan ja keskustelemaan, jos kuvaaminen ei tunnu omalta jutulta, hän jatkaa.

Tuomisen mukaan jälleenkuvauskierrokset tarjoavat myös välineitä sen käsittelyyn, mitä ympäristössä pitäisi säilyttää ja mitä ei.

Nurmijärven kolmas jälleenkuvauskierros toteutetaan keväällä Nummenpäässä Pro Nummenpää ry:n kanssa. Myös Kirkonkylällä pyritään järjestämään jälleenkuvauskierros. Lisäksi hankkeen vapaaehtoisille pidetään kevään aikana dokumentaarisen kuvauksen kurssi.

Klaukkalan jälleenkuvauskävely 30.10. klo 13. Kokoontuminen Klaukkalan koulun parkkipaikalla. Ennakkoilmoittautumiset osoitteeseen inka.tuominen@tuusula.fi