Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouluterveyskysely | Tyttöjen hyvinvointi heikentynyt Nurmijärvellä – yksinäisyys ja ahdistuneisuus lisääntyneet

Kouluterveyskysely: Yksinäisyys ja ahdistuneisuus lisääntyneet.

Yläasteikäisten tyttöjen hyvinvointi on heikentynyt Nurmijärvellä, selviää vuoden 2021 kouluterveyskyselystä. Kyselyyn vastasi 827 Nurmijärven 8. ja 9. luokkien oppilasta.

Esimerkiksi tyttöjen yksinäisyys on lisääntynyt selvästi. Joka neljäs (25,2 %) nurmijärveläinen 8. ja 9. luokan tyttö tuntee itsensä yksinäiseksi melko usein tai jatkuvasti. Edellisessä kouluterveyskyselyssä 2019 yksinäisyyttä koki 12,3 % tytöistä.

Nurmijärveläispojista yksinäisyyttä kokee seitsemän prosenttia.

Kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta kokee kyselyn mukaan lähes kolmannes (30,8 %) nurmijärveläisistä 8. ja 9. luokkien tytöistä. Ahdistuneisuuskin on lisääntynyt kahdessa vuodessa, sillä edellisessä kyselyssä 2019 lukema oli 20,9 %. Pojista noin 6,1 % kertoo ahdistuneisuudesta.

Yli kolmannes (35,4 %) 8. ja 9. luokkien tytöistä kertoo puolestaan kokeneensa vähintään kaksi viikkoa kestänyttä masennusoireilua, pojista noin kymmenes (12 %). Tyttöjen kokema masennusoireilukin kasvanut kahden vuoden takaisesta kyselysät.

Sosiaalista ahdistuneisuutta kokee lähes puolet (47,6 %) tytöistä ja noin viidennes (19,4 %) pojista.

Lisäksi yli puolet 8. ja 9. luokkien tytöistä (59,5 %) kertoo myös olleensa huolissaan mielialastaan viimeisen vuoden aikana. Pojista huolissaan on ollut vajaa viidennes (18,7 %).

Kokonaisuudessaan terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi koki vuoden 2021 kyselyssä 38,1 % nurmijärveläisistä 8. ja 9. luokkien tytöistä ja 18,5 % pojista.

– Koronaepidemia on ollut raskasta aikaa lapsille ja nuorille. Erityisesti tyttöjen hyvinvointi näyttää heikentyneen verrattuna aiempiin Kouluterveyskyselyihin ja siihen on tärkeää kiinnittää huomiota, THL:n kehittämispäällikkö Jenni Helenius arvioi tuloksia tiedotteessa ja jatkaa:

– Näyttää siltä, että moni tulee tarvitsemaan tukea esimerkiksi sosiaalisiin suhteisiin ja ahdistuneisuuteen liittyvissä asioissa.

Nuoret kokevat kuitenkin myös tyytyväisyyttä elämäänsä. 8. tai 9. luokalla opiskelevista nurmijärveläispojista peräti 81,7 prosenttia on tyytyväisiä elämäänsä. Tytöistä hieman yli puolet (54,6 %) kertoo olevansa tyytyväisiä elämäänsä.

Poikien osalta tyytyväisyys on pysynyt samalla tasolla kahden vuoden takaiseen kyselyyn verrattuna, mutta tyttöjen osalta laskenut. Kaksi vuotta sitten 67,9 % tytöistä kertoi olevansa tyytyväisiä elämäänsä.

Kouluterveyskyselyn mukaan myös nuorten keskusteluyhteys vanhempiin on hieman heikentynyt aiemmista kyselyistä. Poikien tilanne on tässäkin tyttöjä parempi.

Vuonna 2021 8. ja 9. luokkien pojista yli puolet (50,3 %) kertoo keskusteluyhteyden omiin vanhempiinsa olevan hyvä. Tytöistä samaa kertoo vain kolmannes (28,8 %).

Viikoittaista kiusaamista kyselyssä kertoi kokeneensa 4,5 prosenttia kahdeksannen ja yhdeksännen luokan nurmijärveläisoppilaista.

– Se tarkoittaa, että noin joka kahdeskymmenes lapsi tai nuori on kokenut kiusaamista viikoittain, Jenni Helenius kertoo.

Kuitenkin peräti 79,2 prosenttia 8. ja 9. luokkalaisista kertoo, ettei heitä ole kiusattu koulussa lainkaan lukukauden aikana. 87,1 prosenttia kertoo myös, ettei ole osallistunut muiden oppilaiden kiusaamiseen.

Kouluterveyskyselyssä nuoret vastasivat myös päihteidenkäyttöön koskeviin kysymyksiin.

Vajaa joka kymmenes (8,5 %) nurmijärveläinen 8. ja 9. luokan oppilas kertoo kokeilleensa kannabista ainakin kerran. Yli puolet (53 %) on sitä mieltä, että Nurmijärveltä on helppo hankkia huumeita.

Päivittäin nuorista tupakoi 5,9 prosenttia ja nuuskaa 3,5 prosenttia.

Viikoittain alkoholia käyttää 4,2 prosenttia nurmijärveläisvastaajista. Yli puolet (66,2 %) sen sijaan kertoo, ettei käytä alkoholijuomia lainkaan.