Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi bilettävää naapuria ei häädetä?  – Isännöintiliitto kertoo, miksi häiritsevän naapurin häätäminen on niin vaikeaa

Miksi esimerkiksi toistuvasti äänekkäitä kotibileitä pitävä naapuri ei saa häätöä? Taloyhtiön tapa hoitaa häiritsevään elämään liittyviä tapauksia uhmaa monen asukkaan oikeustajua.

Isännöintiliitto kertoo tiedotteessa, että jotta taloyhtiö voi puuttua häiritsevään elämään, on siitä kärsivän asukkaan ilmoitettava isännöinnille häiriöstä kirjallisesti. Se on tehtävä omalla nimellä.

– Toistuvista häiriöstä kannattaa pitää kirjaa. Tiedoista tulee käydä ilmi, milloin, minkälaista ja kuinka usein häiriöitä ilmenee. Kannattaa kysyä myös muilta naapureilta, häiritseekö meteli heitäkin. Taloyhtiön mahdollisuudet puuttua häiriöön ovat paremmat, jos häiriötä kokee useampi kuin yksi naapuri, sanoo tiedotteessa Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama.

Suurin osa naapurista kantautuvista äänistä on normaalia elämää, jota ei voi rajoittaa. Se, mikä kenellekin on häiritsevää, on yksilöllistä. Myös talon rakenteet vaikuttavat siihen, miten hyvin äänet kuuluvat mihinkin asuntoon.

– Jos naapuri häiritsee tai viereisen asunnon äänet ärsyttävät, kannattaa aivan ensimmäisenä ottaa asia puheeksi naapurin kanssa. Hän ei ehkä tiedä, miten hyvin esimerkiksi soittimen ääni kantaa tai että koira haukkuu yksin ollessaan, kertoo Valkama.

Monessa taloyhtiön järjestyssäännöissä on merkintä yörauhasta, jolloin asukkailta toivotaan hiljaisuutta. Isännöintiliiton tiedotteen mukaan yörauha ei kuitenkaan tarkoita, etteikö esimerkiksi vuorotyöläinen saisi liikkua rapussa tai käydä suihkussa.

Mahdollisuudet puuttua häiriöön ovat paremmat, jos häiriötä kokee useampi kuin yksi naapuri.

Taloyhtiön ainoa keino puuttua metelöintiin ja muuhun häiritsevään elämään on ottaa asunto hallintaan.

Valkama sanoo tiedotteessa, että sitä ei juurikaan käytetä.

– Se on prosessina hidas eikä sitä voi tehdä kevyin perustein. Ei taloyhtiö voi noin vain heittää ketään pihalle asunnosta, jos joku tai jotkut kokevat hänen elämäntapansa häiritseväksi, selvittää Valkama.

Kun häiriöistä on ilmoitettu isännöitsijälle kirjallisesta, hän arvioi hallituksen kanssa, mihin toimenpiteisiin asiassa kannattaa ryhtyä. Jos muut keinot eivät riitä ja häiriöt jatkuvat, voi hallintaan ottoon olla perusteita.

Jos asunto otetaan taloyhtiön hallintaan, on taloyhtiön laitettava asunto vuokralle. Vuokralaisen löytyminen ole välttämättä helppoa ainakaan kasvukeskusten ulkopuolella.