Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isännöintiliitto: Alalle uudet eettiset ohjeet ja valvonta – Näin isännöinnin edunvalvoja kommentoi MOT-ohjelmaa: "Aina lojaali taloyhtiölle"

Isännöintialalla esiintyvä korruptio on ehdottoman tuomittavaa, kommentoi alan edunvalvoja Isännöintiliitto kannanotossaan. Aihe on noussut julkiseen keskusteluun, kun Ylen MOT-toimitus julkaisi siitä selvityksenä.

MOTin mukaan isännöintialalla on yleistä, että yritys maksaa isännöitsijätoimistolle palkkion siitä, että se hankkii yritykseltä palvelun taloyhtiön rahoilla. Hankinnat tehdään taloyhtiön eli asunnon omistajien rahoilla. Isännöintiliiton mukaan ohjelmassa esitetyt epäselvät palkkiorakenteet viittaavat korruptioon.

Isännöintiliitto pitää MOTin selvitystä laajana ja perusteellisena.

– Ohjelman aihe on todella tärkeä ja siitä pitää ehdottomasti avoimesti puhua. Isännöintiliitto ei hyväksy lahjontaa tai korruptiota missään muodossa, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo tiedotteessa.

Isännöintiliiton mukaan alan pitää olla läpinäkyvämpi. Isännöintiliitto kertookin uudistavansa alan eettiset ohjeet ja valvontajärjestelmän yhdessä usean muun järjestön kanssa. Uudistuneet ohjeet on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden alkupuolella.

– Uudistuvissa ohjeissa käsitellään asioita, jotka liittyvät isännöinnin luotettavuuden suurimpiin riskeihin ja heikkouksiin. Näitä ovat esimerkiksi hinnankorotuksista sopimiset, taloyhtiön taloushallinnon läpinäkyvyys, isännöinnin sidonnaisuudet ja reilun kilpailun pelisäännöt, Koro-Kanerva sanoo tiedotteessa..

– Tärkeintä kaikessa on, että isännöinti on aina lojaali taloyhtiölle, hän jatkaa.

Ohjeiden uudistamisessa ovat mukana myös Kiinteistöliitto, Rakli ja Isännöinnin Auktorisointi ISA ry.

Isännöinti on liiton mukaan taloyhtiölle parhaimmillaan kumppani ja asiantuntija, joka hoitaa paitsi lakimääräiset tehtävät, myös kehittää taloyhtiön arvoa. Isännöinnin ammattitaitoiset ja luotettavat verkostot voivat liiton mukaan tarjota taloyhtiöille lisäarvoa, mutta taloyhtiön pitää kuitenkin aina itse saada valita, käyttääkö se isännöinnin suosittelemia palveluntarjoajia.

– Mikään ei saa uhata taloyhtiön valinnanmahdollisuuksia. Niin taloyhtiön hallituksen kuin isännöinnin mahdolliset sidonnaisuudet pitää tuoda avoimesti esille, kun taloyhtiö hankkii palveluja, Koro-Kanerva kommentoi tiedotteessa.

Hän lisää, ettei isännöinnin veloituksissa saa koskaan olla mitään, mitä isännöinti ei voi täysin avoimesti kertoa taloyhtiön hallitukselle.

– Palkkioista puhumisessa ei pitäisi olla myöskään mitään kiusallista, koska niiden pitää aina perustua tehtyyn työhön.