Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Märkiön alueelle syntyi opetusmetsä polkuineen ja kolme laavua – jättipuut liittyvät Kytäjän historiaan

Hyvinkäälle on muodostunut uusi retkeilykohde Märkiönjärven grillipaikan lähelle.

Hyrian Märkiön havaintometsää on käytetty metsäopetuksessa ja nykyisin myös luonto- ja eräoppaiden koulutuksessa.

Alueelle on syntynyt opinnäytetöinä 4,8 kilometrin pituinen sinisellä merkitty retkeilyreitti, jonka varrella on kolme taukopaikkaa.

Karhunnummen nimen takana on tarina, jonka mukaan alueella on liikkunut aikanaan karhuja. Honkasuon ja Isonsuon laavut on nimetty paikan mukaan.

Polun rakenteissa on harjoiteltu niin esteetöntä hiekkapolkua kuin erilaisia siltoja ja pitkospuita. Punaisella merkitty jatkoreitti on työn alla.

Polulle voi suunnata jokamiehenoikeudella, kunhan jättää auton 25-tien Märkiön grillin parkkipaikalle. Alueen läpi menevä Kalkkivuorentie on yksityistie ja puomilla suljettu.

Ikimännyt ovat halauspuita.

Jari Hämäläinen

Taukopaikoilla voi evästellä, mutta tulenteko vaatii luvan kysymisen Hyrialta.

H avaintometsän hoidossa toteutetaan omaa metsäsuunnitelmaa. Siihen kuuluu harvennushakkuita, taimikonhoitoa, istutusta ja metsän uudistamista.

Paikoin näkyy tekopökkelöitä. Ne ovat arboristien kiipeillen katkomia lyhyemmäksi ennen kaatoa.

– Pystyyn jätetyt ovat nyt kolopesijöille, niihin ei enää kiipeillä, Hyrian metsäopettaja Jari Hämäläinen kertoo.

Opetukseen liittyviä hakkuita on alkamassa paikoin marraskuussa.

Hyrian metsällä on kokoa 220 hehtaaria. Alue on ollut Kytäjän kartanon maita, jotka 1970-luvun lopulla siirtyivät Tapani Aspialan kanssa tehdyissä kaupoissa ensin valtion silloiselle metsäoppilaitokselle ja myöhemmin Hyrian omistukseen.

Aspiala oli naimisissa Kytäjän kartanon tyttären Eva Astrid Vähäkallion kanssa, joka kuoli jo 29-vuotiaana. Aspiala kuoli vuonna 2001 90-vuotiaana.

Aspialan henki näkyy alueella yhä siinä, että maastossa erottuu muutamia suuria mäntyjä.

– Ne ovat Aspialan halaamia puita, jotka hän toivoi suojeltavaksi. Ne on siksi säästetty, Hämäläinen sanoo.

Yksi iso mänty vartioi peuranruokintapaikkaa, jota metsästysseura hoitaa.

Metsässä on käynnissä myös Pölymetsähanke 2021-22, jossa ovat mukana Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio sekä Suomen ympäristökeskus. Siinä tutkitaan metsähyönteisiä. Tavoitteena on liittää pölyttäjiä koskeva tieto osaksi monimuotoisuuden edistämistä. Sillä tuetaan myös talousmetsien luonnonhoitoa.

Etäämpänä Tornatorin mailla sijaitsee vielä yksi nähtävyys, tikankontin metsän suojelualue. Se sijaitsee lähellä Kalkkivuoren torppaa ja entistä kalkkikaivosta.