Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Outi Mäkelä ei ehdolle aluevaaleihin – "Haluan pitää roolini kunnanjohtajana selkeänä myös suhteessa hyvinvointialueeseen"

Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä ei asetu ehdolle aluevaaleissa.

– En koe sopivana, että kunnanjohtaja olisi ehdolla aluevaaleissa. Pidän tärkeänä, että roolini kunnanjohtajana on selkeä, myös suhteessa hyvinvointialueeseen, ja että voin hoitaa työtäni neutraalisti suhteessa puoluepolitiikkaan, Outi Mäkelä sanoo.

– Toivon, että kaikki löytävät itselleen sopivan ehdokkaan ja että äänestysprosentti aluevaaleissa nousee korkealle. Aluevaalit ovat tulevien sotepalveluidemme kannalta ratkaisevan tärkeä vaikuttamisen paikka, Mäkelä jatkaa.

Myöskään Hyvinkään kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen ei ole ehdolla aluevaaleissa, koska haluaa panostaa oman kaupungin johtamiseen ja elinvoiman kehittämiseen, jolla on myös keskeinen vaikutus ihmisten hyvinvointiin.

– Hyvinvointialueen syntymisen kautta peruskunnan fokus muuttuu ja on kuntahistorian suurin muutos. Koen, että kaupunginjohtajan tulee antaa työpanoksensa oman kaupungin kehittämiseen, kun tulevaa elinvoimakuntaa käynnistetään. Lisäksi olen poliittisesti sitoutumaton ja haluan toimia jatkossakin kaupunginjohtajana sitoutumattomana ammattijohtajana, hän perustelee.

Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen kertoo, että pari ryhmää on häntä ehdokkaaksi kysellyt, mutta ei kovin virallisesti.

En koe sopivana, että kunnanjohtaja olisi ehdolla aluevaaleissa.

Outi Mäkelä

– En osaa sanoa olisinko tällaisena kuivakkaana virkamiehenä lopulta kovin houkutteleva ehdokas. Olen kyllä miettinyt asiaa ihan vakavasti nimenomaan ensimmäisen kauden osalta, Naukkarinen kertoo.

– Viranhoidossani johtoajatukseni on tasapuolisuus ja objektiivisuus. Tätä vasten en tiedä olisiko lopulta kovin uskottavaa toimia samanaikaisesti poliittisena päättäjänä toisaalla. Edustajat ovat kuitenkin vaaliliittojensa edustajia, hän pohtii.

Naukkarinen arvelee, että ensimmäisen aluevaltuuston kausi tulee olemaan valintaa jonojen ja palveluverkon välillä.

– Hyvinvointialueen rahat ovat jo nyt loppu, hän toteaa.

Tuusulan kansliapäällikkö Virpi Lehmusvaara asuu Helsingissä, joten ehdolle hän ei voisi Keski-Uudellamaalla lähteä, mutta hän on tiiviisti mukana vate-valmistelussa, eli hyvinvointialueen väliaikaisessa valmistelutoimielimessä.

– On erittäin tärkeää, että vate-valmistelu tehdään kunnissa hyvin ja luodaan myös hyvät yhdyspinnat kunnan ja hyvinvointialueen välille. Tämä on valtava muutos kuntakentässä ja toivon, että vaalit kiinnostavat ja saadaan sekä koottua hyvät ehdokkaat että ihmiset lähtevät äänestämään.

Tuusulan pormestari Kalle Ikkelä (kok.) on asettumassa ehdolle.

– Sote-palvelut ovat isossa murroksessa tulevien hyvinvointialueiden myötä ja haluan olla mukana varmistamassa, että hyvinvointialueen asukkaat saavat sote-palveluita laadukkaasti ja nopeasti. Mahdollisen maakuntaveron osalta täytyy huolehtia, että kokonaisveroaste ei nouse, hän listaa itselleen tärkeimpiä asioita tulevissa vaaleissa.

Pornaisten kunnanjohtaja Hannu Haukkasalo ei ole lähdössä ehdolle. Hän ei ole harkinnut asiaa eikä kukaan myöskään ole kysellyt halukkuutta asettua ehdolle.

Ehdolle asettuvien hän toivoisi tuntevan sekä alueen että hallitsevan asiat kokonaisvaltaisesti.

– Heidän tulisi olla myös tasapuolisia ja oikeudenmukaisia. On vaikea kuvitella, että oman kunnan edut tulevat hyvinvointialueessa hoidettua, olen huolissani, Haukkasalo sanoo.

Myöskään Mäntsälän kunnanjohtaja Hannu Laurila ei ole lähdössä ehdolle. Hän ei ehdokkuutta ole harkinnut, eikä kukaan ole kysynytkään.

Tulevan hyvinvointialueen hän näkee olevan vielä vähän hahmottumatta.

– Keski-Uudellamaalla olemme jo harjoitelleet, kun on ollut Keusote. Mäntsälän näkökulmasta näen, että niiden palvelujen, joita meillä nyt on, pitää säilyä vähintään samalla tasolla, hän toteaa.