Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulujen ryhmäkoot Nurmijärvellä: Pienimmässä ryhmässä 7 oppilasta, suurimmassa 29

Nurmijärven koulujen ryhmäkoot vaihtelevat suuresti kunnan eri alueiden mukaan, mutta pysyvät kuitenkin joka koulussa alle 30 oppilaassa.

Nurmijärven kunnan sivistysjohtaja Tiina Hirvosen mukaan pienin ryhmäkoko on Vendlaskolanissa, jossa ryhmässä oppilaita on seitsemän. Suurimmat ryhmäkoot ovat Rajamäen koulussa ja Länsikaaren koulussa, joissa ryhmässä on 29 oppilasta.

Viisi vuotta sitten kunnan pienin alaluokka löytyi Palojoen koulusta, jossa kolmannella luokalla oli kahdeksan oppilasta. Suurin alaluokka oli tuolloin puolestaan Uotilan koulussa, jossa viides- ja kuudesluokkalaisten yhdysluokalla oli 31 oppilasta.

Yläkouluista suurimmat luokat ovat tällä hetkellä Seitsemän veljeksen koulussa, jossa ryhmässä on 24 oppilasta. Pienimmät luokat puolestaan Nurmijärven yhteiskoulussa, jossa oppilaita luokalla on 13. Tiputus on merkittävä, sillä vuonna 2016 yläkoulujen suurimmat luokat olivat nimenomaan Nurmijärven yhteiskoulussa sekä Rajamäen yläasteella, joissa molemmissa oli 25 oppilaan luokat.

Pienin yläkoulujen luokista oli tuolloin puolestaan Mäntysalon koulussa, jossa on yhdeksännen luokan ryhmässä oppilaita oli 12.

Alakoulujen keskimääräinen ryhmäkoko on 19,7 oppilasta. Luku on hieman kasvanut viidessä vuodessa, sillä vuonna 2016 Nurmijärven alakoulujen keskimääräinen luokkakoko oli 19,1 oppilasta. Yläkoulujen vastaava luku vuonna 2016 oli keskimäärin 18,9 oppilasta.

Alakoulujen osalta tavoitteena on pitää luokat noin 20 oppilaan ryhminä.

Tiina Hirvonen

Yläkoulujen osalta suurimmat luokat ovat painotetun opetuksen luokat. Painotettua opetusta on Seitsemän veljeksen koulussa Luma-luokassa ja Urheilupuiston koulussa liikuntaluokissa.

– Alakoulujen osalta luokkakokoihin vaikuttavat koulujen tilat, ja koulun oppilaaksiottoalueen lapsimäärät, Hirvonen sanoo.

Ihanteellista oppilasryhmän kokoa on Hirvosen mukaan vaikea määritellä.

– Alakoulujen osalta tavoitteena on pitää luokat noin 20 oppilaan ryhminä. Luokan toimiminen ja sen hallinta on kiinni monesta muustakin asiasta kuin ryhmäkoosta. Kaikkein eniten asiaan vaikuttaa oppilasaines, hän sanoo.

Hirvosen mukaan Nurmijärvellä on tämän hetken resursseilla mahdollista säilyttää keskimääräinen ryhmäkoko nykyisellään.