Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokottamattomat joutuneet koronan vuoksi erikoissairaanhoitoon 15 kertaa useammin kuin kaksi kertaa rokotetut – "Pikkujoulujakin ajatellen suosittelen ottamaan rokotuksen"

Yleiskuva koronaepidemian tilanteesta Suomessa on sama kuin se ollut jo kolme viikkoa. Rokottamattomien epidemia jatkuu ja vaikeutuu, kerrotaan Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa.

Erikoissairaanhoitoon joutumisen riski on merkittävästi suurempi rokottamattomilla kuin kaksi kertaa rokotetuilla.

Viimeksi kuluneen kahden viikon aikana rokottamattomat 12−79-vuotiaat ovat joutuneet koronavirustartunnan vuoksi erikoissairaanhoitoon 15 kertaa useammin kuin saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotetut.

Erikoissairaanhoitoon joutumisen riski on ollut suurin 50-69-vuotiailla rokottamattomilla henkilöillä. Heillä riski on 52-kertainen verrattuna saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotettuihin.

– Riski uuteen yllättävään kiihtymiseen on yhä olemassa. Rokotukset eivät ole täydellisiä, mutta ne ovat hyviä hillitsemään epidemian vakavimpia muotoja, sanoo STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

THL:n ylilääkäri Otto Helve muistuttaa, että edelleen sairaalataakasta erittäin suuri osuus on rokottamattomilla.

– Jätevesiseuronnoissa on nähty viimeisessä otannassa koronavirusjäämiä aiempaa enemmän. Se on voi olla merkki, että epidemia on kiihtymässä, pohtii Helve.

Hän muistuttaa, että rokotuksia on saatavilla.

– Pikkujoulujakin ajatellen suosittelen ottamaan rokotuksen, sanoo Helve.