Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt se selvisi: Tästä syystä isopanda on mustavalkoinen

Tutkijat kolmessa maassa ovat yhdessä selvittäneet, miksi iso- eli jättiläispanda on mustavalkoinen. Tutkijaryhmä käytti työssään valokuvia ja uusimpia kuva-analyysitekniikoita, kerrotaan Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

Ryhmään kuului Jyväskylän ja Bristolin yliopiston sekä Kiinan tiedeakatemian tutkijoita.

Tutkijaryhmä analysoi valokuvia, jotka on otettu pandoista niiden luonnollisessa elinympäristössä Kiinan vuoristometsissä. He havaitsivat, että mustavalkoiset värit naamioivat isopandan niiden elinympäristössä.

Tiedotteen mukaan mustat sulautuvat yhteen metsän tummien puunrunkojen kanssa, kun taas valkoiset värit sulautuvat vaaleiden lehtien ja talvella lumen kanssa. Lisäksi pandojen vaaleanruskeat sävyt sulautuvat maapinnan sävyihin.

Tutkijat tarkastelivat myös isopandojen hajottavaa väritystä ja käyttivät uutta värikarttatekniikkaa vertaillakseen elinympäristön värien samankaltaisuutta eri lajien ja isopandan välillä. Nämäkin vahvistivat, että isopandan värien samankaltaisuutta elinympäristönsä väreihin verrattuna voi verrata lajeihin, joita pidetään suojavärin omaavina.

Mustavalkoisuus on isopandalle suojaväri.