Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden Luomutuote -palkinto Krannin tilalle – "Monen ammattilaisen yhteistyön tulos"

Luomuliitto on myöntänyt Vuoden Luomutuote -palkinnot Krannin tilan 00-tyyppiselle pizzajauholle Nurmijärvelle sekä Malmgårdin Pikkuhelmiä-yksijyvävehnälle Loviisaan. Voittajatuotteet kasvavat luomutilojen omasta maasta, ja ne on kehitetty omalla tilalla vaativaakin asiakaskuntaa kuunnellen.

Krannin tilan pizzajauho on uutuustuote, joka on kehitetty laatutietoisille pizzaharrastajille ja -kokeille. Tilan yrittäjät Anne Lukana ja Olli Lukkarinen viljelevät ja jalostavat luomuviljaa luomutilallaan Nurmijärven Lepsämässä. Monet pizzaharrastajat käyttävät italialaisia pizzajauhoja, ja heille haluttiin tarjota laadukas kotimainen vaihtoehto.

– Ensimmäinen vaihe oli valita sellainen lajike, joka soveltuu meidän maaperäämme ja jossa on leipomisen kannalta juuri oikea sitko, Lukana kertoo.

Lajikkeeksi valikoitui kevätvehnä Jaarli, jota tilalla viljellään yli 20 hehtaarilla.

– Kun sato saatiin, teimme ensimmäiset myllytyskokeilut ja annoimme jauhoa hapanjuurileipureille sekä pizzakokeille. Saimme kokemuksia sitkosta ja jauhon käyttäytymisestä, Lukana jatkaa.

Vehnä jauhatetaan perinteikkäässä Töllin myllyssä Lohjan Pusulassa, jossa siitä erotellaan jyvän ydin ja sisin vaalea osuus jauhetaan tiettyyn karkeuteen.

Teimme ensimmäiset myllytyskokeilut ja annoimme jauhoa hapanjuurileipureille.

Pizzajauhon laatu testattiin vielä teettämällä siitä Saksassa analyysit, jotta saataisiin tarkat tiedot jauhon ominaisuuksista. Tärkeimmät tulokset on merkitty tuotepakkaukseen.

Pizzajauho palkittiin Vuoden Luomutuote -kilpailun ammattikeittiösarjassa, mutta valinnan tehnyt raati huomauttaa, että tuote soveltuu yhtä hyvin niin koti- kuin ammattikäyttöön.

– Jauhomme on monen ammattilaisen yhteistyön tulos. Sen menestyksen takana ovat niin pitkään kokemukseen perustuva maanviljelytyö, ahkerat pizzakokit, mylläri kuin asiakkaammekin, jotka todella halusivat auttaa, Lukana kiittelee.