Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ohikulkutien liikenteenhallintajärjestelmä käyttöön huomenna – vaihtuvia nopeus- ja varoitusmerkkejä

Osana Klaukkalan ohikulkutie -hanketta toteutettu liikenteenhallintajärjestelmän laajennus valtatielle 3 on valmistunut, kerrotaan Väyläviraston tiedotteessa. Järjestelmä otetaan käyttöön huomenna 2. marraskuuta.

Järjestelmä ulottuu Klaukkalan eritasoliittymästä Nurmijärven kirkonkylän liittymään ja osittain myös Klaukkalan kehätielle. Uutta järjestelmää on rakennettu noin yhdeksän kilometrin matkalle.

– Järjestelmän rakennustyöt ja laiteasennukset saatiin valmiiksi kesällä. Syksyn ajan olemme testanneet, että uuteen järjestelmään kuuluvat laitteet ja niiden ohjaukset toimivat moitteettomasti. Lopuksi varmistimme vielä, että uusi järjestelmä saadaan kytkettyä osaksi Hämeenlinnanväylän nykyistä liikenteenhallintajärjestelmää, kertoo Väyläviraston projekti-insinööri Marja Wuori tiedotteessa.

– Urakkaan kuuluvat maanrakennustyöt aloitettiin loppuvuodesta 2020, mutta luminen talvi laittoi työt hetkellisesti tauolle. Siitä huolimatta rakentaminen onnistui aikataulussa, ja hanke oli kokonaisuudessaan onnistunut, toteaa rakennustöistä vastannut projektijohtaja Pentti Haavisto Normiopaste Oy:sta.

Liikenteenhallintajärjestelmää alkaa käyttöönoton jälkeen hallinnoida Fintrafficin tieliikennekeskus. Edessä on myös yhdeksän kuukauden mittainen seurantajakso, jonka aikana järjestelmän asetuksia voidaan vielä tarpeen mukaan hienosäätää, jotta se toimii varmasti optimaalisesti.

– Käyttöönoton yhteydessä järjestelmä alkaa välittää Fintrafficin tieliikennekeskukselle reaaliaikaista tietoa liikennemääristä sekä keliolosuhteista. Mikäli liikennemäärä tiellä kasvaa tai keliolosuhteet huononevat merkittävästi, ehdottaa järjestelmä muutoksia nopeusrajoituksiin. Muuttuvilla opasteilla varoitamme autoilijoita myös muun muassa liukkaudesta, jonoutumisista tai muista liikenteen poikkeamista. Lisäksi tien kunnossapidosta vastaavat tahot saavat tietoa järjestelmän kautta, projektipäällikkö Jarkko Johansson Fintrafficista sanoo.

Liikenteenhallintajärjestelmä koostuu vaihtuvista nopeusrajoitusmerkeistä, tiedotusopasteista, varoitusmerkeistä sekä sään ja liikenteen mittauslaitteista. Hämeenlinnanväylän liikenteenhallintajärjestelmä alkaa hieman Kehä III:n eteläpuolelta.