Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hannu Laakson karhukuvat esillä – "Yksinäisiä karhuja ei tarvitse pelätä"

Näyttely: Näyttely avoinna vuoden loppuun asti kirjastossa.

Klaukkalan kirjaston Galleria Toivon näyttelyssä temmelletään marras–joulukuussa karhujen maailmassa. Kyseessä on nurmijärveläiskuvaaja Hannu Laakson karhukuvat, joita on julkaistu myös lasten tietokirjassa Me Karhuset.

– Kuvausmatkoillani olen pari kertaa törmännyt karhuun kuvauskojulle kulkiessani ja oppinut, ettei varsinkaan yksinäisiä karhuja tarvitse pelätä. Toki valpas havainnointi on aina paikallaan, sillä karhu kertoo elekielellään, jos on syytä perääntyä, Laakso kertoo.

– Pentujensa kanssa kulkevaa karhuemoa en häiritsisi millään tavalla, koska emo puolustaa pentujaan kaikissa olosuhteissa, hän jatkaa.

Karhunpentu painaa syntyessään vain puoli kiloa.

– Talvipesästä poistuessaan äidinmaito on kasvattanut sen noin viisikiloiseksi, Laakso muistuttaa.

Kuvausmatkoilla Hannu Laakso on nähnyt myös erikoisempia tilanteita, kuten karhujen parittelua, erauskarhujen painia ja uhkaavia karhujen kohtaamisia, joiden vuoksi karhuemo on komentanut pennut korkealle puuhun.

Valpas havainnointi aina paikallaan.

– Olen kuvannut kirjan valokuvat seitsemän vuoden aikana Suomussalmella, Kuhmossa, Kuusamossa ja Lieksassa. Karhujen elämää on tullut seurattua kaikkina vuodenaikoina, jolloin ne ovat liikkeellä. Niinpä karhukuvissani esiintyy keväthankia, takatalvia, kovia yöpakkasia, sulavia soita, tupasvillaisia varhaiskesän maisemia, heinäkuun helteitä, kirkkaita ruskavärejä ja hämärtyvän syksyn lehdettömiä puita.

Hannu Laakson mukaan karhu ei ole syyttä siinä asemassa kuin se Suomessa on: kunnioitettu, joskus vähän pelkoakin herättävä metsän valtias.

Näyttelyn lisäksi voit katsoa karhukuvia osoitteessa laakso.kuvat.fi

Hannu Laakson valokuvanäyttely Me Karhuset Klaukkalan kirjaston Galleria Toivossa (Kuonomäentie 2, Klaukkala) 1.11.–31.12. Avoinna kirjaston aukioloaikoina.