Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Afganistanilaisnuorten suomalaiset kummiperheet vetoavat: perheenyhdistämistä on helpotettava – "Alaikäisiä sisaruksia elää kadulla"

Suomeen nuorina saapuneet afganistanilaiset saivat aikoinaan tuekseen vapaaehtoisia kummeja, jotka vetoavat nyt päättäjiin perheenyhdistämisen helpottamiseksi.

Diakonissalaitos tiedottaa, että vapaaehtoisessa kummitoiminnassa mukana olevat ihmiset haluavat auttaa nyt Suomeen turvapaikanhakijoina saapuneita nuoria ja heidän afganistanilaisia perheenjäseniään.

Diakonissalaitoksen ja Yhteiset lapsemme ry:n kummit ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, josta nousee esille Afganistanista Suomeen saapuneiden nuorten hätä.

– Huoli läheisistä musertaa nämä jo valmiiksi vaikeita asioita elämässään kokeneet nuoret, 67 vapaaehtoista kummia allekirjoittaa.

– Hätä on saanut kummiperheetkin opiskelemaan suomalaisen perheenyhdistämisen valtavan monimutkaista ja lannistavaa prosessia ja auttamaan nuoria siinä.

Lisäksi diakonissalaitoksen tiedotteessa esillä olevassa vetoomuksessa muistutetaan Etelä-Aasiassa sijaitsevan maan nykytilasta.

– Nyt Afganistan on poistunut otsikoista, mutta huoli maassa olevista tai Afganistanin naapurimaihin paenneista perheenjäsenistä ei ole poistunut nuortemme mielistä.

– Heidän perheenjäseniään piileskelee tälläkin hetkellä kodeissaan tai pakenee paikkakunnalta toiselle, alaikäisiä sisaruksia elää kadulla ja leskiäitien on mahdotonta hankkia toimeentuloa.

Kummien allekirjoittamassa vetoomuksessa esitetään myös, miten he haluavat, että Afganistanista aikoinaan nuorina Suomeen saapuneita olisi hyvä auttaa:

– Niihin liittyen pyydämme, että Suomi kohtuullistaisi perheenyhdistämiseen liittyviä toimeentulovaatimuksia, jotka ovat nykyisellään kohtuuttoman korkeat. Perheenyhdistämisen hakuprosessi tulisi tehdä mahdolliseksi kokonaan sähköisesti, Diakonissalaitos tiedottaa kummien vetoomuksesta.

– Suomen edustustojen palveluita Afganistanin lähialueilla tulisi laajentaa. Perheenjäseniltä ei myöskään tulisi vaatia sellaisia virallisia asiakirjoja, joita on mahdotonta saada tai joiden hankkiminen asettaa ihmiset vaaraan.

Diakonissalaitoksen kummiperhetoiminnassa alaikäisinä ja yksin Suomeen saapuneille turvapaikanhakijoille on etsitty suomalaisperheitä tueksi uudessa kotimaassa.

Toiminnan kautta yli 200 nuorta on saanut oman kummiperheen.

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö.

Yhteiset Lapsemme on valtakunnallinen lastenoikeusjärjestö.

Yhteiset Lapsemme -yhdistykseen kuuluu noin 1 000 jäsentä, jotka asuvat eri puolilla Suomea. Jäseneksi voi liittyä kuka tahansa, joka kokee yhdistyksen tavoitteet ja toiminnan omakseen.