Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yllättävä tulos: Korkealla hemoglobiinilla yhteys suomalaisten yleisiin kansantauteihin, selviää uudesta tutkimuksesta

Hemoglobiinin korkeita pitoisuuksia on yleisesti pidetty terveyden kannalta tavoiteltavina. Uusin tutkimus osoittaa kuitenkin päinvastaista. Korkealla hemoglobiinilla on yhteys yleisiin kansantauteihin, kertoo Oulun yliopiston tiedote.

Hemoglobiini on veren valkuaisaine, jonka tehtävä on kuljettaa happea elimistön kudoksiin.

Oulun yliopiston professori Peppi Karppisen johtama tutkimusryhmä julkaisi jo aiemmin tänä vuonna tutkimuksen, jossa matalien hemoglobiinipitoisuuksien osoitettiin olevan yhteydessä matalampaan painoindeksiin.

Tutkimuksen mukaan ne ovat yhteydessä myös parempaan metaboliseen terveyteen. Metaboliseen oireyhtymään liittyy kohonnut sydän- ja verisuonisairauksien sekä kakkostyypin diabeteksen riski.

Juuri julkaistussa tutkimuksessa seurattiin lähes tuhannen keski-ikäisen terveyttä 20 vuoden ajan vanhuusikään saakka. Tutkijoiden tavoitteena oli tarkastella hemoglobiinitasojen vaikutusta metaboliseen sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen iäkkäässä väestössä.

Hemoglobiinin tasot vaihtelevat yksilöllisesti. Tuoreessa tutkimuksessa naisten normaalina hemoglobiinitasona pidettiin 117–155 grammaa litraa kohden ja miehillä 134–167.

Tutkimuksessa selvisi, että korkeampi hemoglobiinipitoisuus oli yhteydessä yleisiin metabolisiin sairauksiin, kuten diabetekseen ja maksan rasvoittumiseen. Lisäksi se yhdistyi korkeampaan sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvään kuolleisuuteen ja kokonaiskuolleisuuteen.

Yliopiston tiedotteessa todetaan, että veren hemoglobiinipitoisuus on yksi halvimmista ja useimmin perusterveydenhuollossa mitatuista laboratorioarvoista.

Päätutkijana toimineen tohtorikoulutettava Joona Tapion mukaan hemoglobiinin mittausta voitaisiin mahdollisesti käyttää apuna metabolisten sairauksien varhaisessa toteamisessa.

Lisäksi tiedotteessa arvioidaan ,että nyt saaduista tuloksista voi olla hyötyä myös metabolisten sairauksien lääkehoitojen kehittämiselle.

Metabolisessa oireyhtymässä henkilöllä on yhtä aikaa häiriöitä verensokerissa, veren rasvoissa ja verenpaineessa. Oireyhtymä on viime vuosikymmeninä kehittynyt maailmanlaajuiseksi epidemiaksi.

Siihen liittyvät sairaudet, kuten diabetes, ovat suomalaisten kansantauteja. Metabolista oireyhtymää sairastaa suomalaisista aikuisista neljännes ja maailmanlaajuisesti yli miljardi ihmistä.

Suomalaistutkimus kumoaa luuloja korkeasta hemoglobiinitasosta – matalammasta suojaa terveydelle?

Rohkaisevaa tietoa ylipainoisille: yliopistossa kehitetty sovellus voi parantaa sairauksien riskiä lisäävän metabolisen oireyhtymän