Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

80 prosentin rokotuskattavyys ylittynee huomenna – "Koronapotilaita keväälläkin erikoissairaanhoidossa"

Suomessa saavutetaan 80 prosentin rokotuskattavuus todennäköisesti huomenna. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve kuitenkin muistuttaa, että se ei näy missään.

– Tämänkin jälkeen rokottamattomilla on todella korkeita ilmaantuvuuslukuja ja rokottamattomat rasittavat erikoissairaanhoitoa. Tämä tilanne tulee jatkumaan, sanoo Helve.

Tavoitteena, että rokotekattavuus saadaan tätä korkeammaksi.

– Jatkossakin tulee varmasti tulee olemaan epidemia-aaltoja. Koronapandemia vaikuttaa myös tulevaisuudessa erikoissairaanhoidon kuormitukseen. Sillä tulee olla valmius ottaa vastaan potilaita. Keväälläkin erikoissairaanhoidossa tulee olemaan koronapotilaita, arvioi Helve.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoo, että 80 prosentin rokotuskattavuus on vain luku.

Viime viikkoina koronataudin kokonaiskuva on ollut hänen mukaansa sama. Tautitapausten määrä ei ole kasvanut merkittävästi.

– Rokotukset ovat voimakkaasti jarruttaneet epidemiaa, mutta niillä ei ole voinut lopettaa sitä. Rokottamattomien keskuudessa tautimäärät ovat nousseet korkeammiksi kuin alkusyksystä arvelimme. Sen vuoksi rokotuskattavuuden nousu on tärkeää, korostaa Voipio-Pulkki.

– Asiantuntijat arvioivat, että koronavirus jää pysyvästi kiertämään maailmaa virusryppään mukana. Täydellistä paluuta siihen entiseen, joka meillä oli ennen pandemiaa, ei taida olla tulossa, sanoo Voipio-Pulkki.