Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä tee tätä emävirhettä! – Venttiilien sulkeminen sotkee aina ilmanvaihtoa

Kun lämpötila syksyisin laskee, ilmanvaihtoventtiileitä tukitaan Suomessa muun muassa sukkahousuilla ja sanomalehdillä. Asukkaat kokevat, että ilmanvaihtokanavista tulee vetoa, joka pitää saada loppumaan.

Ilmanvaihtoon keskittynyt yritys muistuttaa tiedotteessaan, ettei tukkiminen tuo toivottua tulosta. Venttiilien sulkeminen sotkee aina kodin ilmanvaihtoa. Kerrostalossa tämä voi sekoittaa jopa koko kiinteistön ilmanvaihdon. Silloin naapureiden ruoan käryt saadaankin omaan kotiin.

– Asentajamme ovat törmänneet venttiileihin, joita on tilkitty sukkahousuilla, virttyneillä t-paidoilla ja vanhoilla sanomalehdillä. Arvotavaraa ei venttiileistä vielä ole löytynyt, kertoo tiedotteessa. korvausilmaratkaisuihin keskittyvän Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf.

Hän muistuttaa, että korvausilmaventtiilien sisällä on yleensä vaihdettava suodatin. Jos suodatin likaantuu liikaa, sen suodatusteho laskee, koska ilma ei kulje suodattimen läpi kunnolla.

Schlauf neuvoo, että venttiili kannattaa avata ja tarkistaa suodatin. Jos se on kovin likainen, se tulee vaihtaa.

Tiedotteessa arvioidaan, että Suomessa on miljoona asuntoa, joista puuttuvat raitista ulkoilmaa sisään johtavat venttiilit. Jos korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan tai ne on tukittu, poistoilmaventtiilit imevät korvausilman sieltä, mistä saavat.

Venttiileitä on tilkitty sukkahousuilla, virttyneillä t-paidoilla ja vanhoilla sanomalehdillä.

– Korvausilma voi tulla esimerkiksi postiluukusta, kylpyhuoneen lattiakaivosta, ikkunoiden, lattioiden ja seinien raoista, tai jopa poistohormin kautta. Kun venttiilejä ei ole, ihmiset avaavat ikkunoita saadakseen raitista ilmaa, tietää Schlauf.

Ikkunoiden avaaminen päästää lämmön ulos, ja sisälle pääsee ulkoilman mukana terveydelle haitallisia pienhiukkasia.