Lämpötila vaikuttaa jonkin verran koronaviruksen tarttumiseen, selviää tuoreesta tutkimuksesta, josta kirjoittaa Yle.
– Näyttää siltä, että tämän aineiston perusteella kaikista tartuttavin lämpötila on +10 astetta. Tartuttavuus vähenee lämpötilan noustessa ylöspäin 20 asteeseen ja se vähenee myös silloin, kun ilma kylmenee nollan suuntaan, kuvailee Ylelle kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola Oulun yliopistosta.
Aiemmin on Ylen mukaan oletettu, että lämpötilan vaikutus koronan leviämiseen olisi sama kuin influenssan. Korona näyttää kuitenkin tarttuvan herkimmin korkeammassa lämpötilassa kuin influenssa. Influenssan infektioriski oli tutkimuksen mukaan korkeimmillaan miinus viiden ja plus viiden asteen välillä.
Lämpötilan vaikutus koronan leviämiseen on kuitenkin tutkimuksen perusteella melko vähäinen. Koronan ehkäisytoimet vaikuttivat leviämiseen kuusi kertaa enemmän kuin lämpötila.
Jouni Jaakkola kertoo Ylelle, että sää vaikuttaa tautien leviämiseen monella tavalla: paitsi itse viruksen lämpötilan kautta, myös ihmisen vastustuskyvyn ja käyttäytymisen.
Jaakkola arvioi jutussa, että lämpötilan merkitys koronatartunnoissa korostuu enemmän, kun muiden tekijöiden vaikutus pandemian heikentyessä lievenee. Professori arvelee, että koronasta voi tulla ajan kuluessa enemmän kausi-infektion kaltainen, jolloin infektioita tulee ja menee.
– Tuolloin sää saattaa vaikuttaa voimakkaamminkin siihen, miten epidemiat leviävät.
Tutkimus jatkuu Ylen mukaan Suomessa. Jaakkola kertoo jutussa, että Oulun yliopistossa aiotaan analysoida kahden koronavuoden aikana kertynyt aineisto. Samalla arvioidaan myös kausi- eli vuodenaikaisvaihtelun merkitystä nykyistä paremmin.