Turvallisuus: Antti Kaikkonen isännöi pohjoismaisia kollegoitaan ministeritapaamisessa Kirkkonummella. Puolan rajatilanne nousee keskusteluissa esille.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen katsoo, että Valko-Venäjä on käynnistänyt hybridioperaation Puolaa ja Euroopan unionia vastaan tuomalla runsaasti siirtolaisia Puolan-vastaiselle rajalle ja ohjaamalla heitä luvattomiin rajanylityksiin.
Kaikkosen mukaan toiminta on jyrkästi tuomittavaa.
– Näyttää siltä, että ihmisiä lennätetään arabimaista ja Turkista Minskiin ja kävelytetään rajalle. Kyse on hybridioperaatiosta, joka on törkeä ja tuomittava. Ihmisiä käytetään häikäilemättä ikään kuin aseina, Kaikkonen kommentoi tiistaina Etelä-Suomen Median lehdille.
Puolan hallitus on arvioinut, että rajalle on tuotu jo 3 000–4 000 ihmistä.
Kaikkonen pitää tilannetta huolestuttavana ja vakavana. Hän pitää tärkeänä, että siihen reagoidaan EU-tasolla.
Saksan virkaa tekevä sisäministeri Horst Seehofer on lehtitietojen mukaan vaatinut, että unioni auttaa Puolan hallintoa turvaamaan maan ulkorajaa.
Kaikkosen mukaan yksi harkittavissa oleva keino ovat Valko-Venäjän vastaiset pakotteet.
– Pakotteita on varmasti syytä harkita. Toisaalta on myös varottava kärjistämättä tilannetta liikaa.
Kaikkosen mukaan Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu vastaavaa uhkakuvaa kuin Puolaan. Ministerin mukaan tilannetta seurataan Suomessa.
Suomessa on viime päivinä keskusteltu siitä, pitäisikö rajaturvallisuutta koskevaa lainsäädäntöä uudistaa niin, että raja voitaisiin uhkatilanteissa sulkea ja turvapaikanhakua rajoittaa. Tätä on vaadittu oppositiosta kokoomuksen ja perussuomalaisten riveistä.
Kaikkonen ei ota kysymykseen kantaa, koska hän näkee sen kuuluvan ensisijaisesti sisäministeriölle.
Kaikkonen sanoo, että vastuu Suomen rajojen vartioimisesta on rajavartiostolla.
Hän ei halua spekuloida sillä, kuinka nopeasti armeija olisi valmis rajaturvallisuuden vahvistamiseen, jos Suomi joutuisi Puolan kaltaiseen tilanteeseen.
– En halua spekuloida sellaisella. Mikäli puolustusvoimia tarvittaisiin rajalle, olisi tilanne erittäin huolestuttava, Kaikkonen sanoo.
Kaikkonen isännöi parhaillaan pohjoismaisten puolustusministerien Nordefco-tapaamista. Hän arvioi, että Puolan tilanne nousee esille ministereiden keskusteluissa.
– Tilanne huolestuttaa kaikkia pohjoismaita, ja kyse on tietysti myös EU:n turvallisuudesta.
Ministeritapaamisen ennakkoon sovittuja keskustelunaiheita ovat pohjoismaisen puolustusyhteistyön syventäminen, alueellinen turvallisuustilanne ja kriisitilanteisiin reagointi.
Kaikkonen korostaa pohjoismaiden merkitystä Suomen turvallisuuspoliittisina kumppaneina. Uutena suuntana hän mainitsee erikseen Norjan.
– Yhteistyötä on viime vuosina tiivistetty etenkin Ruotsin kanssa ja nyt sitä halutaan syventää myös Norjan suuntaan, Kaikkonen sanoo.
Ministeritapaamisen yhteyteen oli tiistaina järjestetty Kaikkosen ja Norjan puolustusministerin kahdenkeskinen tapaaminen.
Osana tapaamista ministerit käyvät tutustumassa Rannikkoprikaatin toimintaan Kirkkonummen Upinniemessä.
Nordefco on vuonna 2009 perustettu Pohjoismaiden puolustusyhteistyön hanke, jonka puheenjohtajuus kiertää vuosittain neljän Pohjoismaan kesken. Islanti on mukana lisäksi tarkkailijajäsenenä.