Perttulalainen Eila Honkanen on kouluttanut koiria työkseen 25 vuoden ajan. Nyt hän on huolestunut omistajiensa kanssa irrallaan liikkuvista koirista.
Koiria saatetaan Honkasen mukaan pitää irti alueilla, joilla liikkuu juoksijoita, retkipyöräilijöitä ja kytkettynä olevia koiria, eivätkä irrallaan olevat koirat ole välttämättä omistajansa hallinnassa.
– Irrallaan juoksevat koirat aiheuttavat turhia konfliktitilanteita, Honkanen sanoo.
– Ja kyllä syy on omistajassa, jonka koira on irti ja lähtee esimerkiksi toisen koiran luo, hän muistuttaa.
Eila Honkanen haluaa kertoa oman ja Cara-koiransa kokemuksesta, jotta ihmiset ymmärtäisivät, kuinka vakavia seurauksia irrallaan juosseen koiran hyökkäyksellä voi olla sen kohteeksi joutuneelle toiselle koiralle.
– Kaikki riippuu siitä, minkälainen perusluonne koiralla, jonka luokse juostaan, on. Jos elämä on sille vain kliffaa, tapahtumasta ei välttämättä seuraa mitään. Mutta koira voi myös saada ikuisen trauman sekä paljon fyysisiä oireita, Honkanen sanoo.
Hänen 3-vuotias, isokokoinen Caransa on ollut pennusta asti arka.
– Olen tehnyt Caran kanssa pari vuotta töitä sen eteen, ettei sen tarvitse pelätä. Se pystyi jo olemaan rentona, kun toinen koira oli jonkun matkan päässä siitä, Honkanen kertoo.
Jokin aika sitten koirakko kohtasi kuitenkin lenkillä kaksi omistajansa kanssa irrallaan liikkunutta koiraa. Omistaja ei Honkasen mukaan seurannut missä koirat liikkuivat, eikä hänellä ollut kontaktia niihin.
– En ehtinyt väistyä metsään, kun toinen koirista säntäsi haukkuen oman koirani päälle, Honkanen kertoo.
– Pidin toisella kädellä kiinni puusta ja toisella koirani hihnasta. Omistaja ei voinut tulla hakemaan koiraansa pois, koska piteli kiinni toista irrallaan ollutta koiraansa, hän jatkaa.
Rähinä jatkui jonkin aikaa, kunnes irrallaan ollut koira palasi omistajansa luokse.
Kun tilanne oli ohi, Honkanen pyysi koirien omistajaa jäämään paikoilleen, jotta hän voisi purkaa tilanteen oman koiransa kannalta.
– Oli hienoa, että omistaja jäi siihen. Usein tällaisesta tilanteesta lähdetään vain pois, ja tunteetkin kuumenevat helposti. Onnistuimme keskustelemaan asiallisesti ja oman koirani kierrokset laskivat, kun olin itse rauhallinen ja koirani näki, ettei vieras koira enää tule sen päälle. Tällä on koiran kannalta iso psykologinen merkitys.
Parhaiten irrallaan olevien koirien aiheuttamilta ongelmilta vältytään Honkasen mukaan pitämällä koirat kiinni ja opettamalla niille vahva luoksetulo sekä skannaamalla ympäristöä ongelmatilanteiden ennakoimiseksi.
Törmäys jätti Caraan jälkensä.
– Sen vanha käytös palasi. Nyt Cara taas jännittyy nähdessään kaukanakin olevan koiran, eikä siihen saa kontaktia. Se tuijottaa koiraa, syöksähtää ja haukahtaa. Se myös yhdistää ihmiset koiriin ja pelkää heitäkin, Honkanen kuvailee.
Caran käytöksen palautuminen välikohtausta edeltäneeseen tilanteeseen voi Honkasen mukaan vaatia jopa kahden vuoden työn.
Tapahtuma vaikutti Caraan myös fyysisesti.
– Hyökkäyksen kohde menee shokkitilaan, eikä kipu näy heti, vaan tulee vasta päivän parin päästä, kun stressitaso laskee ja shokkitila häviää, Honkanen kertoo.
Näin kävi Carallekin.
– Koira kannatteli hyökkäyksen jälkeisenä päivänä vasenta takajalkaansa, koska oli saanut kovan tällin lantioon.
Hyökkäyksen jälkeinen stressi sai Caran järsimään tassunsa rikki, ja niiden hoitamiseen tarvittiin antibioottikuuri. Lisäksi tarvitaan hierojaa ja osteopaattia.