Nurmijärveläiset maailmalla: Ruotsiin muuttanut Aapo Aho.
Lepsämässä syntynyt 37-vuotias Aapo Aho on käynyt ala-asteen Lepsämässä ja yläasteen Klaukkalassa.
Miehellä on lämpimät muistot paikkakunnalta, jossa hänen vanhempansa asuvat edelleen. Aho oli itse vain 17-vuotias, kun hän jätti ammattikoulun kesken ja lähti Ruotsiin.
– Elämä oli vähän heitteillä, velipoika asui jo silloin Ruotsissa. Itse sain töitä ja asetuin asumaan Tukholmaan. En siis ikinä päättänyt, että muutan Ruotsiin vaan ikään kuin ajauduin tänne, Aho sanoo.
Vuonna 2005 Aho kävi asepalveluksen Suomessa, jonka jälkeen hän muutti takaisin länsinaapuriin.
– Töitä oli helppo saada suomalaisverkoston avulla, Ruotsissa asuu suuri suomalaisvähemmistö. En osannut sanaakaan ruotsia, kun muutin, eikä alkuun ollut juuri kiinnostusta opetella, koska työpaikalla sekä kaverit vapaa-ajalla puhuivat suomea, Aho sanoo.
Hänen työnantajansa olivat vuoteen 2013 asti suomalaisia. Nuori mies kävi useasti Suomessa alkuvuosina.
En ikinä päättänyt, että muutan Ruotsiin.
– Monesti otin perjantai iltalaivan Suomeen ja sunnuntaina tulin iltalaivalla takasin ja menin laivalta suoraan töihin.
Aho meni 2010 naimisiin Ruotsissa syntyneen suomalaisnaisen kanssa. Tukholmassa tuolloin asunut pari sai esikoisen vuotta myöhemmin.
– 2013 muutimme Gagnefiin Taalainmaalle vaimoni synnyinseudulle, koska koimme, että Tukholma on rauhaton alue kasvattaa lapsia. Emme ole koskaan katuneet päätöstä, koska suur-Tukholman alue on muuttunut vielä rauhattomammaksi, Aho sanoo.
Nyt pariskunnalla on kolme lasta 10v., 6v. ja 2v., joille vanhemmat yrittävät parhaansa mukaan juurruttaa suomalaista kulttuuria kuten saunomista.
– Käymme vuosittain vierailulla Nurmijärvellä. Tosin korona-aikaan emme ole käyneet, koska Suomessa on otettu vähän liian tosissaan rajoitukset. Lokakuussa olimme Suomessa viikon verran. Oli mukavaa käydä kotimaassa katsomassa juuriaan, Aho sanoo.
Aho puhuu lapsilleen suomea, mutta Erika-vaimolta puhuminen lipsuu usein ruotsin puolelle.
– Vanhin poikani sai viime Suomen-reissulla ”Suomi-kipinän” ja haluaa oppia suomen kieltä paremmin. Hän saa mennä Suomeen sukulaisille yksin ensi kesänä, jos sitoutuu lukemaan tietyn määrän kirjoja suomen kielellä ennen sitä.
Aho kokee Suomen pääasiallisena kotimaanaan, jolla on aina ensimmäinen sija hänen sydämessään.
– Olen juurtunut hyvin ruotsalaiseen yhteiskuntaan ja arvostan ruotsalaisia ja heidän tapojaan. Olen kiitollinen saamastani mahdollisuudesta täällä, silti olo on toisinaan, että asuu ”vieraalla maalla”.
Päivät Ruotsissa kuluvat töitä tehdessä. Aholla on oma putkialan yritys, joka antaa toimeentulon. Suomalasia pidetään Ruotsissa ahkerina ja tunnollisina sekä luotettavina.
– Vietämme normaalia perhearkea, lapset käyvät paikallista koulua, missä he saavat myös suomen kielen opetusta, Aho sanoo.
Perheellä on ollut ajoittain puhetta suomeen muuttamisesta. Ajatus on tullut Aholta.
Haluisin muuttaa takaisin kotimaahani. Myös Ruotsin yhteiskunnan negatiivinen kehitys rauhattomammaksi on yksi syy. Luulen tosin, ettemme koskaan tule muuttamaan, se olisi liian suuri askel, hän sanoo.
Nurmijärveläiset maailmalla -juttusarjassa esitellään ulkomaille muuttaneita nurmijärveläisiä. Vinkkaa haastateltavaa sarjaan: nurmijarven.uutiset@media.fi