Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes jokainen tunnistaa tämän liikennemerkin, mutta kolme kymmenestä ei sitä noudata

Lähes kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä. Lähes kaikki kuitenkin tietävät, mihin merkki velvoittaa, selviää Liikenneturvan tiedotteesta.

Stop-merkki velvoittaa pysäyttämään ja väistämään risteyksen muuta liikennettä. Pysähtymisen paikka voidaan merkitä pysäytysviivalla. Jos viivaa ei ole, on tärkeää, että kuljettaja pysähtyy paikkaan, josta on mahdollisimman hyvä näkyvyys kaikkiin olennaisiin suuntiin.

– Stop-merkillä pyritään varmistamaan, että kuljettaja pysäyttää ajoneuvonsa ennen risteystä. Pysähtymisellä tarkoitetaan sitä, että pyörät eivät pyöri, eli hiljentäminen ei riitä, opastaa tiedotteessa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Usein merkkiä käytetään risteyksissä, joissa on huono näkemä, vilkas liikenne tai joku muu tarkkaavaisuutta vaativa syy.

– Risteyksessä on saattanut sattua paljon onnettomuuksia tai vaaratilanteita, joita pysähtymisvelvoitteella pyritään ehkäisemään ennalta, jatkaa Savolainen.

¨

Viime kesänä Liikenneturva tarkkaili kuljettajien pysähtymistä risteyksissä, joissa on stop-merkki. Merkin ohi ajoi pysähtymättä noin kolme kymmenestä kuljettajasta (28 prosenttia).

Tiedotteen mukaan kuljettajat kuitenkin tietävät merkin merkityksen. Liikenneturvaan kyselyyn vastanneista 92 prosenttia tiesi, että merkki velvoittaa pysäyttämään ajoneuvon. He tiesivät, että hidastaminen ei riitä.

– Stop-merkki on sangen tunnistettava ja toimintakehotteeltaan selvä. Valitettavasti edelleen näyttää riittävän kuljettajia, jotka omasta mielestään voivat rikkoa liikennesääntöjä. Yhteisten sääntöjen noudattamisen sijaan oma arvio tilanteesta arvotetaan korkeammalle. On selvää, että syy stop-merkin noudattamatta jättämiseen löytyy ratin takaa, ei muualta, Savolainen suomii.

Hän muistuttaa, että moni liikenteen vaaratilanteista kehittyy risteysalueilla. Niissä merkkien ja väistämisvelvoitteiden noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää oman ja muiden turvallisuuden takia.

– Merkin ohittaminen pysähtymättä heikentää myös tuntua liikenteen turvallisuudesta, Savolainen sanoo.

Rautatien tasoristeyksessä merkki velvoittaa pysäyttämään ajoneuvon ennen tasoristeyksen ylittämistä viimeistään stop-merkin kohdalle.

Liikenneturva tarkkaili kesällä 2021 kuljettajien käyttäytymistä stop-merkillä. Kuljettajista 72 prosenttia pysähtyi stop-merkillä, 28 prosenttia ajoi ohi pysähtymättä. Yhteensä havaintoja tehtiin ympäri Suomen yli 4 000.

Liikenneturva selvitti liikennesääntötuntemusta kyselytutkimuksella maaliskuussa 2021. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1 092 henkilöä, joista autoilevia oli 82 prosenttia.