Näin vähän viljelijä saa perunoista tai kananmunista – Tuottajilla meni hermo alan epäreiluuteen, myyvät protestissa kuluttajille samaan hintaan kuin kaupoille

Miltä kuulostaisi viiden kilon ämpäri perunoita eurolla tai 10 kappaletta vapaan kanan munia 50 sentillä? Tämän verran tuottajat saavat perunoista ja vapaan kanan munista, jotka maksavat kaupan hyllyssä noin viisi kertaa enemmän.

Tämän viikon keskiviikkona maataloustuotteita saa ostaa eri puolilla maata tuottajahintaan, kun maa- ja metsätaloustuottajat osoittavat mieltään teemalla "Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?" Päätapahtuma on Helsingin Narinkkatorilla, mutta lisäksi tuottajat tempaisevat 11 muulla paikkakunnalla, kuten Tampereella ja Seinäjoella. Paikkakunnat ja tapahtumien ajankohdat löytyvät tietolaatikosta jutun lopusta.

Viljelijöiden protestin tarkoitus on kiinnittää huomio alan ahdinkoon. Tuottajien kulut ovat kasvaneet nopeasti, mutta heidän tuotteistaan samaa hinta ei ole noussut. Kuluvan vuoden aikana vauhdilla ovat nousseet muun muassa lannoitteiden, rehujen, sähkön ja polttonesteiden hinnat. Seurauksena on maatalouden vakava talouskriisi, kerrotaan tapahtuman sivuilla.

Päätapahtumassa Narinkkatorilla on kaupan perunoita ja kananmunia alussa mainituilla hinnoilla. Lisäksi tuottajat tarjoilevat lihakeittoa 40 sentin tuottajahinnalla ja vegaanista hernekeittoa 10 sentillä. Muilla paikkakunnilla voi olla tarjolla eri tuotteet.

Halutessaan kuluttaja voi maksaa tuotteista myös enemmän, reiluna pitämänsä tuottajahinnan. Tapahtumassa kerätään adressia kotimaisen ruoantuotannon puolesta ja osallistua voi myös peukuttamalla tapahtumasivua ja päivityksiä sosiaalisessa mediassa.

Tapahtumassa on tuotteiden myynnin lisäksi muun muassa paneelikeskustelu, jossa ovat mukana tuottajien, teollisuuden, kaupan ja kuluttajien edustajat. Aiheena on tuottajien vaikea tilanne. Paneelikeskustelu on 17. marraskuuta kello 11.45–12.15.

Tapahtuman järjestää Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, joka on maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien etujärjestö.

Suomalaisen ruoan arvostus ei näy viljelijän tilipussissa

Aikataulu

Näillä paikkakunnalla tapahtuu 17.11.

Helsinki, Narinkkatori klo 11–12.30

Hämeenlinna, tori klo 11–12:30.

Lappeenranta, Kävelykatu Oleksi, Kauppakatu 34 klo 11–13

Kokkola, Purje klo 11–13

Iisalmi, Väisäsen kotiliha klo 11–13

Leppävirta, Lähipuoti Unnukka klo 13–17

Savonlinna, tori klo 11–13

Tampere, Jugendtori klo 11–13.

Joensuun tori klo 11–13

Pori, Kauppakeskus Puuvilla klo 14–16.30

Turku, Yliopistonkatu klo 11–12.30

19.11. Seinäjoki, Keskustori klo 15–18

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut