Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti Luokolan usko oikeusvaltioon horjuu – oikeusasiamies otti Keusotesta tehdystä kantelusta vain yksittäistapaukset käsittelyynsä

Sote-veteraaniksi itseään tituleeraavan Matti Luokolan usko Suomeen oikeusvaltiona on horjahtanut.

Luokola teki keväällä eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän johdosta ja kuntayhtymän johtohenkilöiden toiminnasta.

Luokola kritisoi kantelussaan muun muassa kuntien omistajaohjauksen toimimattomuutta.

Luokolan mukaan vastuukysymykset kuntayhtymän johdossa ovat erittäin epäselvät, tieto ei kulje ja sitä jopa salataan.

Jo kuukausi kantelun jättämisestä Luokola sai oikeusasiamieheltä tylyksi kuvailemansa kirjeen.

– Kirjeessä todettiin, että tällaiseen kunnalliseen itsehallintoon, johon lasketaan kuuluvaksi myös kuntien kuntayhtymät, liittyvä päätöksenteko ei kuulu oikeusasiamiehelle.

"Ihmiset ottavat yhteyttä kysyäkseen neuvoa ja purkaakseen turhautumistaan".

Matti Luokola

Luokola otti yhteyttä eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan selvittääkseen, mikä olisi oikea osoite kantelulle tai tutkintapyynnölle.

– Kävin yhden kanslian juristin kanssa tunnin puhelun ja hän luetteli minulle avit, valvirat, vtv:t ja muut, mutta ei osannut sanoa, mikä valitustie olisi oikea tai mikä taho ottaisi Keusoten johdon omavaltaisen toiminnan sekä selvät lainvastaisuudet käsittelyyn. Sellaista tahoa ei ole tähän mennessä löytynyt, Luokola huokaa.

Vaikka eduskunnan oikeusasiamies ei ottanut käsittelyynsä Keusoten johdon toimiin kohdistunutta kantelua, tarttui se kantelun liitteeksi esimerkinomaisesti nostettuihin neljään yksittäistapaukseen.

– Tapauksista kaksi koski vanhuspalveluita, yksi vammaispalveluita ja yksi diabeteshoitoketjun yhtäkkistä katkeamista, Luokola kertoo.

Rajamäellä pitkään asunut Matti Luokola on vuosien saatossa saanut osakseen kapinakenraalin roolin ja hän on ottanut roolinsa tosissaan.

Hän on ollut muun muassa käynnistämässä kahta kuntalaisaloitetta, joista tuoreimpana vuoden takainen Nurmijärven eroa sote-kuntayhtymästä vaatinut Irti Keusotesta -kuntalaisaloite.

Luokola myös kuuntelee kuntalaisia, jotka kokevat tulleensa Keusoten kaltoinkohtelemaksi.

– Ihmiset ottavat yhteyttä kysyäkseen neuvoa ja purkaakseen turhautumistaan.

– Tällaisia kantelun liitteenä olleita yksittäisiä tapauksia minulla olisi kertoa kymmeniä. Ne ovat toki näille henkilöille äärimmäisen tärkeitä, mutta tuntuu irvokkaalta, ettei löydy mitään tahoa, joka olisi kiinnostunut isosta kuvasta. Keusoten johdon väärinkäytöksiä ja laiminlyöntejä ei kukaan tutki, eikä se oikeastaan edes tunnu kuuluvan kenellekään.

Y ksi Matti Luokolan tekemän kantelun yksittäistapauksista on tavallinen suomalainen eläkeläismies. Mies kertoo, kuinka hänellä todettiin vuosi sitten kakkostyypin diabetes.

Alkuun kaikki sujui kiitettävästi. Lääkäri toimi ripeästi ja diabeteshoitaja teki työnsä esimerkillisesti.

– Maaliskuussa yritin sähköpostilla tavoittaa hoitajaani, koska sokerimittausliuskat olivat loppumassa. Hän ei kuitenkaan vastannut viestiini.

Myöskään huhtikuussa ei tullut mitään vastausta, kun mies kyseli koetulostensa perään. Hoitajan sähköpostiosoite ja puhelinnumero löytyivät edelleen Keusoten sivuilta.

– Kun en saanut yhteyttä, menin terveysasemalle kysymään, miksi hoitaja ei vastaa. Sieltä sain kuulla, että hän on lähtenyt, eikä ole enää ollut kuukauteen työsuhteessa. Hoitosuhteen katkeamisesta ei ilmoitettu minulle mitään.

Mies kertoo, kuinka hän eläkkeelle jäätyään siirtyi työterveyshuollon käyttäjästä kunnallisen terveydenhuollon asiakkaaksi.

– Minua palveli sama omalääkäri vuosia, kunnes hänkin lähti yllättäen pois. Sittemmin on ollut aina eri lääkäri. Kaikki tuntuvat lähtevän pois.

Hän odottaa, mikä on eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisu diabeteshoitoketjun katkeamisesta tehtyyn kanteluun.