Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monipuolinen syöminen, vastuullisuus ja kotimaisuus kiinnostavat yhä useampaa ensi vuonna

Korona-aika on muuttanut suomalaisten ostoskäyttäytymistä päivittäistavarakaupassa. Tänä aikana on kiinnitetty huomiota terveyteen ja mietitty omia elämäntapoja. Tämä näkyy aikomuksena syödä ensi vuonna aiempaa monipuolisemmin, kerrotaan K-ryhmän ruokatrendit 2022 -tilaisuudessa.

Keskon päivittäistavaratoimialan asiakasnäkemysjohtaja Heidi Jungar kertoo, että suomalaisten kiinnostus tavallista ja monipuolista arkiruokaa kohtaan on lisääntynyt. Hän miettii, että onko ihmediettien aika nyt meillä ohi.

Jungarin mukaan ensi vuonna kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tavoittelu liittyy monipuoliseen ruokavalioon unen ja palautumisen lisäksi.

– Myyntidata kertoo, että ostoskori on laajentunut. Vaikka kasviruokien myynti on kasvanut ja niiden valikoima on kasvanut, on lihan ostaminen silti tasaista. Lihassa kana on nostanut suosiotaan, kertoo Keskon päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtaja Harri Hovi.

Hänen mukaansa hyvinvointiin satsaaminen näkyy esimerkiksi alkoholittomien juomien, erilaisten marjojen ja marjasekoitusten sekä perusvitamiinien myynti on kasvuna. Tänä vuonna on ostettu myös jonkin verran aiempaa enemmän kasviksia.

– Kasviksilla voi jatkaa ruokaa, esimerkiksi porkkana sopii hyvin bologneeseen, Jungar vinkkaa.

Suomalaisen ruoan, pientuottajien tuotteiden ja lähiruoan arvostuksen uskotaan nousevan ensi vuonna. Jungar kertoo, että myös nuoret arvostavat suomalaista ruokaa ja uskovat suosivansa suomalaisia tuotteita jopa aiempaa enemmän. Hän nimittää tätä vastuulliseksi ja harkituksi kuluttamiseksi.

– Vanhat hyvä kotitaloustaidot nousevat arvoonsa. Ensi vuonna opetellaan käyttämään sesongin mukaisia tuotteita. Silloin ne ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Tuolloin saadaan paras maku ja hinta, Jungar sanoo.

Hovi kertoo, että myyntidata todistaa, että paikallisen ruoan merkitys on kasvanut.

– Myynti on noussut hintatietoisissa tuotteissa. Premium-tuotteissa myynti on kehittynyt vielä enemmän. Tämäkin osoittaa, että myynti pirstaloituu entistä enemmän. Vaihtoehtoja on entistä runsaammin esimerkiksi kahveissa entisten tuttujen merkkien sijaa, Hovi toteaa.

K-ryhmän myyntidatan perusteella valmisruokaa ostavien asiakkaiden määrä on kasvanut. Hovi sanoo, että valmisruoissa kaivataan yhä laadukkaampia ravintolatason ruokia.

Ruoanlaitto pitää silti yhä vankasti pintansa. Jungar kertoo, että nyt suomalaisilla on entistä enemmän intoa oppia lisää ja erikoistua sillä saralla.

– Joku erikoistuu esimerkiksi hapanleipään ja toinen pizzan valmistukseen. Sosiaalisessa mediassa he voivat keskustella muiden harrastajien kanssa ja vaihtaa vinkkejä, Jungar jatkaa.

Ruoanlaitossa korostuvat hänen mukaansa supervaivattomuus ja palvelut.

Verkkokauppa on kasvanut K-ryhmässä tänä vuonna 55 prosenttia. Hovin mukaan myös eläkeläiset ovat löytäneet verkkokaupan.

– Verkkokaupasta ostetaan samoja tuotteita kuin itse kaupassa käydessä. Verkkokaupan lasku on kuitenkin viisi kertaa suurempi lasku kuin itse ostokset tehtäessä, Hovi tietää.

Vaikka kotimaisuus on kovassa huudossa, nähdään K-ryhmän datasta, että maailman maut ja maustaminen ovat jo toista vuotta peräkkäin voimakkaassa kasvussa. Ruoanlaittajia kiinnostavat myös erikoisemmat raaka-aineet, kuten äyriäiset tai tietyn ruoan valmistamiseen tarkoitetut erikoisraaka-aineet.

Keitätkö itse perunat? Valmisruokien myynti kasvanut reippaasti tänä vuonna

Einesten määrä on räjähtänyt, ja se voi olla huono asia liikaa suolaa saaville suomalaisille – "Monissa valmisaterioissa on tolkuton määrä suolaa", sanoo ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa Sydänliitosta

Korona-aikana on lipsuttu napostelemaan ja mässäilemään, jopa tähteetkin ovat kelvanneet –  "Ruoka on se, josta ensimmäisenä säästetään, jos on tiukkaa", sanoo kuluttajatutkimuksen professori Mari Niva