Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka-apua tarvitsevien lapsiperheiden määrä on lisääntynyt korona-aikana – "Pelottaa, että rahat ei riitä"

Suomessa 121 000 lasta kasvaa pienituloisissa perheissä. Määrä on lähes 12 prosenttia kaikista lapsista, Mannerheimin lastensuojeluliitto (MLL) tiedottaa.

– Pandemian aikana lapsiperheiden määrä ruokajonoissa on kasvanut, Suomen Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta kertoo MLL:n tiedotteessa.

– Ruokajakeluissamme näkyy, että apua hakevat aikuisten lisäksi myös nuoret joko itselleen tai perheelleen.

MLL:n tiedotteessa nostetaan esille korona-ajan vaikutukset lapsiperheiden hyvinvointiin.

Se on vaikeuttanut niiden perheiden tilannetta, joilla jo ennestään oli tiukkaa. Työttömyys, lomautukset ja pienyrittäjien yritystoiminnan supistuminen ovat laajentaneet apua tarvitsevien perheiden joukkoa, MLL tiedottaa.

Talousvaikeuksien lisäksi poikkeustilanne on kärjistänyt hyvinvointi- ja oppimiseroja lasten välillä.

Apua hakevat aikuisten lisäksi myös nuoret.

Maaret Alaranta

Kuormittuneilla vanhemmilla on vaikeuksia tukea lapsia koulunkäynnissä ja harrastuksissa.

Lisäksi MLL tiedottaa, että korona-aikana lapsiperheiden palveluja on supistettu, mikä on johtanut palveluvelan kertymiseen.

– Koronapandemialla arvioidaan olevan pitkäkestoisia vaikutuksia lasten hyvinvointiin, varsinkin, jos perheiden kasvaneeseen tuen tarpeeseen ei nopeasti vastata, MLL:n johtava asiantuntija Esa Iivonen sanoo liiton tiedotteessa.

MLL:n tiedotteessa kerrotaan, miten liiton palveluissa ja kyselyissä lapset sekä nuoret ovat kertoneet kokemuksistaan, miltä tuntuu kasvaa vähävaraisessa perheessä.

Vähävaraisessa perheessä kasvavalle lapselle keskeisin köyhyyskokemus on syrjään jääminen.

– Pelottaa, että rahat ei riitä, eräs lapsi on kertonut kokemuksestaan MLL:n tiedotteen mukaan.

Mitä meille tapahtuu? Joutuuko muuttamaan, minne? Tällaisia kysymyksiä lapsilla on ollut, MLL tiedottaa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin järjestämä Hyvä Joulumieli -keräys järjestetään nyt jo 25. kerran.

Keräyksen tavoitteena on kerätä 2,5 miljoonaa euroa, jolla voidaan lahjoittaa 36 000 kappaletta 70 euron arvoisia ruokalahjakortteja vähävaraisille kotimaan lapsiperheille.

Keräysaika on 19.11.–24.12.