Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP: Sijoitusasuntolainat kolminkertaistuivat 10 vuodessa – Pääkaupunkiseudulla sijoitusasunto haetaan kotikaupungista

Sijoitusasuntoihin haetaan nyt kolme kertaa niin paljon lainoja kuin vielä kymmenen vuotta sitten, kertoo OP Ryhmä.

Vuonna 2012 osuuspankeista haettiin tammi-lokakuussa vajaat 4 800 sijoitusasuntolainaa, tänä vuonna vastaavana ajanjaksona jo 14 600.

– Asuntosijoittamisen suosion kasvua selittää ainakin se, että kyse on hyvin konkreettisesta sijoitusmuodosta. Suomalaiset myös arvostavat omistusasumista, joten asuntoon liittyvät asiat ovat monelle jo ennalta tuttuja oman taloyhtiön kautta, sanoo tiedotteessa OP:n asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie.

10 vuodessa myös sijoitusasuntolainojen suuruus on kasvanut 30 prosenttia – Helsingissä peräti 44 prosenttia.

Asuntosijoittaja hakee nyt keskimäärin 104 000 euron suuruista lainaa, kun luku kymmenen vuotta sitten oli 80 000 euroa. Helsingissä keskimääräinen sijoitusasuntolaina on 151 000 euroa.

Pääkaupunkiseudun asukkaat etsivät sijoitusasuntoa nimenomaan kotikaupungeistaan, OP kertoo.

Helsinkiläisistä sijoitusasuntolainaa hakevista 58 prosenttia haluaa ostaa asunnon Helsingistä, espoolaisista 43 prosenttia Espoosta ja vantaalaisista 45 prosenttia Vantaalta.

Lainaa hakevat ovat entistä hyvätuloisempia: kymmenen vuotta sitten heidän keskimääräiset nettotulonsa olivat kuukaudessa keskimäärin vajaat 2 700 euroa kuukaudessa, nyt noin 3 100 euroa.

Sijoitusasuntolainaa hakevat nyt huomattavasti aiempaa nuoremmat ihmiset.

Kymmenen vuotta sitten miehet hakivat sijoitusasuntolainaansa keskimäärin 47- ja naiset 49-vuotiaina, nyt lainaa hakevien miesten keski-ikä on 43 ja naisten 44 vuotta.

Tänä vuonna naiset ja miehet ovat OP:n mukaan ensimmäistä kertaa hakeneet sijoitusasuntoihinsa yhtä suuria lainoja.

– On ilo nähdä, että asuntosijoittaminen on tasa-arvoistumassa. Miehet hakevat sijoitusasuntolainaa yhä naisia useammin, mutta ero kutistuu vuosi vuodelta. Muualla Suomessa lainan hakijoistamme noin 62 prosenttia on miehiä, Helsingissä miesten osuus on laskenut 56 prosenttiin, Christie kertoo tiedotteessa.

Tiedot on poimittu OP:n sijoitusasuntolainaa koskevasta datasta. OP Ryhmä on Suomen suurin asuntolainarahoittaja.