Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väärä tieto koronasta leviää Twitterissä 3,5 kertaa tehokkaammin kuin oikea tieto, kertoo tutkimus – Se myös elää kauemmin

Koronaviruksesta on Twitterissä paljon enemmän väärää tietoa kuin faktantarkastajien tuottamaa sisältöä. Väärä tieto myös elää verkossa kauemmin, selviää Hanken Svenska handelshögskolanin johtamasta tutkimuksesta.

Meneillään olevassa tutkimuksessa selvitetään koronapandemiaan liittyvän tiedon leviämistä verkossa. Siinä etsitään tapoja, joilla voi tehostaa koronapandemian torjuntaa.

Tiedotteen mukaan tutkittavana aikana joulukuun 2019 ja tammikuun 2021 välillä koronaa koskeva väärä tieto levisi 3,5-kertaisesti verrattuna faktantarkistajien levittämään tietoon. Kysely perustuu yli 350 000 pääosin englanninkielisen twiitin analyysiin ympäri maailmaa.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että faktantarkastusta tekevät organisaatiot ovat parempia kuin aikaisemmin oletettiin. Tarkastus ei kuitenkaan pysty pysäyttämään väärän tiedon leviämistä Twitterissä.

– On tärkeää, että faktantarkastajat tekevät sisällöstään houkuttelevampaa sosiaalisen median käyttäjille, jotta tarkastettua sisältöä jaettaisiin enemmän, sanoo tiedotteessa tohtori Grégoire Burel, yksi hankeen tutkijoista.

Hänen mukaansa etenkin salaliittoteorioita sisältävää tai viruksen alkuperää koskevaa väärää tietoa yleensä julkaistaan uudelleen jonkin ajan kuluttua. Sen vuoksi faktantarkastajien tulisi olla valmiimpia julkaisemaan omaa sisältöään uudelleen ja edesauttamaan sen jakoa.

– Sosiaalisen median alustojen tulisi myös ottaa suurempi vastuu ja tunnistaa väärä tieto nopeammin, Burel jatkaa.

Hän myöntää, että tulokset ovat hiukan masentavia faktantarkastuksen kannalta. Aikaisemmat tutkimukset osoittavat kuitenkin Burelin mukaan, että väärien tietojen oikaisu voi auttaa.

– Pääsy koronaa koskevaan oikeaan tietoon auttaa ihmisiä seuraamaan viranomaisten ohjeistuksia liittyen esimerkiksi turvaväleihin ja hygieniaan. Jos ymmärrämme paremmin, miten voimme oikaista koronasta liikkuvaa väärää tietoa, voimme pelastaa henkiä, Burel sanoo.

Tutkimus on osa Hankenin johtamaa HERoS (Health Emergency Response in Interconnected Systems) -tutkimushanketta. Sen tavoite on löytää tapoja tehostaa koronapandemian torjuntaa.