Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulujen hallinnollinen yhdistäminen ei saa hyväksyntää vanhempainyhdistyksiltä –  "Hyviä puolia on vaikea löytää"

Sivistyslautakunta käsittelee kokouksessaan 25. marraskuuta kymmenen Nurmijärven koulun hallinnollista yhdistämistä. Sivistysjohtaja Tiina Hirvonen esittää kuitenkin vain Valkjärven koulun hallinnollista yhdistämistä Lepsämän kouluun 1. elokuuta 2023 alkaen. Päätösesityksen mukaan toimipisteen nimenä säilyisi Valkjärven koulu.

Hallinnollisessa yhdistämisessä olisi vanhempainyhdistysten mukaan useita huonoja puolia.

– Johtajuus ei vahvistu suurentamalla johdettavien määrää ja liittämällä yhteen yksiköitä, jotka ovat eri kokoisia ja, joiden haasteet ovat erilaisia. Opettajat tarvitsevat tukea haastavassa tilanteessa, jossa elämme, Sanna Ikävalko vanhempainyhdistyksestä sanoo.

Vanhempainyhdistysten mukaan työtä hankaloittaa koronan vaikutukset, jotka näkyvät oppimisvajeena sekä niin lasten kuin työntekijöidenkin heikentyneenä hyvinvointina ja jaksamisena. Lisäksi kouluarkea haastavat erilaiset hankkeet, ryhmäkoot ja inkluusion tuomat järjestelyt.

– Läsnä oleva johtaja ja hyvä johtajuus ovat suoraan yhteydessä henkilöstön ja edelleen lasten hyvinvointiin eikä tehtävässä ole mahdollista onnistua etäjohtamalla, Ikävalko sanoo.

Hänen mukaansa hyviä puolia on vaikea löytää, mutta toivoo, että oppilaaksiottoalueita voitaisiin mahdollisesti muokata niin, että oppilaita ohjattaisiin enemmän pieniin kouluihin.

 Epävarmuuden luominen ei ole kenenkään etu.

Vanhempainyhdistykset vetoavat siihen, ettei koulujen hallinnollisista yhdistämisistä ole etukäteen tehty minkäänlaisia vaikuttavuusarviointeja.

– Ei ole myöskään esitetty laskelmia, joiden perusteella esimerkiksi Metsäkylän ja Mäntysalon koulujen hallinnollisella yhdistämisellä voitaisiin osoittaa saavutettavan säästöjä. Onkin täysin mahdollista ja jopa todennäköistä, että oppilaat joutuvat kärsimään hallinnollisen yhdistämisen mukanaan tuomat haitat ja hyödyt jäävät kokonaan saavuttamatta, Ikävalko sanoo.

Sivistyslautakunta esittää, ettei Metsäkylän koulua liitettäisi hallinnollisesti Mäntysaloon. Vanhempainyhdistysten mukaan tämä on hyvä asia, mutta asiaa aiotaan tarkastella uudestaan jo lukuvuonna 2023–2024.

– Meitä huolestuttaa esitetty aikataulu uudelleentarkastelusta. Lausunnoissa ja vaikutusarvioinneissa ei ole tullut mitään sellaista asiaa esille, joka antaisi aihetta tarkasteluun jo vuoden kuluttua. Päinvastoin. Voitaisiinko nyt tehdyillä päätöksillä antaa kouluille ja henkilökunnalle ansaittu työrauha jatkuvan tarkastelun ja toimivien rakenteiden muuttamisen sijaan?, Ikävalko sanoo.

– Epävarmuuden luominen ei ole kenenkään etu, lausunnoissa esiin tulleet asiat tuskin vuodessa tekevät tähän suurta mullistusta, hän jatkaa.

Vanhempainyhdistys kuitenkin kokee tulleensa kuulluksi.

– Senhän näkee sivistyslautakunnan esityksestä. Annetaan kouluille työrauha, jatkuvan vatvomisen sijaan, Ikävalko sanoo.

Hän kuitenkin toivoo viisautta päätöksentekoon.

– Toivomme ettei toimivaa rakennetta ei lähdetä rikkomaan tai muuttamaan ilman todella hyviä perusteluja.