"Sain uuden alun, jota tarvitsin" – Satu Sarmala muutti Nurmijärveltä Kyprokselle

Nurmijärveläiset maailmalla: Kypros ja Satu Sarmala.

Satu Sarmala on oppinut, etttei hänen tarvitse pienentää potentiaaliaan tai osaamistaan miellyttääkseen. Satu Sarmalan kotialbumi

Jutta Halminen

– Lähdin 2019 Kyprokselle vaihto-opintojeni ja treenien vuoksi ja olin siellä 2020 alkuvuoteen. Viikon päästä olen muuttamassa takaisin töiden ja urheilun merkeissä, Satu Sarmala sanoo.

Hän on 25-vuotias skeet-ampuja Nurmijärveltä. Suomessa hän on asunut ja työskennellyt Kyprosreissun jälkeen reilun vuoden. Ensin vuoden verran Hyvinkään Ampumaurheilukeskuksella ja sen jälkeen Nurmijärven Alkolla. Hän irtisanoutui syksyllä uupumuksen seurauksena, ja päätti lähteä tavoittelemaan unelmiaan urheilun parissa ja saamaan itsensä kuntoon.

– Siihen vaadittiin etäisyyttä ja isoja päätöksiä. Sain työtarjouksen Kyprokselta ja mahdollisuuden kohdata tulevaisuuteni sellaisena kuin sen haluan nähdä ja kokea, Sarmala sanoo.

Hän on asunut Nurmijärven Rajamäellä toisesta luokasta asti. Korkeakouluopintojen perässä nuori nainen muutti Seinäjoelle, jonka kautta päätyin lopulta Kyprokselle.

Hänen arvomaailmansa on hyvin erilainen verrattuna kyproslaiseen maailmankuvaan. Luonto ja eläimet, toisen ihmisen kohtaaminen ja elinympäristön arvostaminen ovat Sarmalan mukaan Suomessa vertaansa vailla. Henkisesti hän kokee olevansa Kyproksella kuitenkin vapaampi.

– Minulla on tila ottaa aikaa itseni kanssa. Keskittyä siihen mikä on minulle tärkeää ja panostaa siihen. Kasvaa huippu-urheilijaksi. Täällä olen yksin valintojeni kanssa, ympäristössä, jossa pakotan itseni kasvamaan ja sopeutumaan. Täällä minulla on mahdollisuus priorisoida itseni ensimmäiseksi sillä tavalla, jonka koen tarvitsevani saavuttaakseni tavoitteeni. Sain uuden alun, jota tarvitsin, hän sanoo.

Täällä olen yksin valintojeni kanssa.

Nurmijärvi on Sarmalan mukaan osa häntä, ja tulevaisuudessa hän uskoo palaavansa takaisin. Sarmalan perhe asuu edelleen Nurmijärvellä, joten vierailut luonnollisesti suuntautuvat kotikuntaan.

– Nurmijärvi on sijainniltaan ja ympäristöltään helppo ja rakas. Olen kasvanut ja saanut vakaan pohjan tulevaisuudelleni. Olen saanut elämänmittaisia ystäviä. Olen saanut vapauden ja yhteisöllisen koulutuspohjan. Olen saanut toteuttaa itseäni. Ennen kaikkea, olen saanut vapauden kokeilla ja harrastaa. Nurmijärvi on mahdollistanut minulle kodin ja juuret. Turvasataman. Mutta toisinaan laivankin on käytävä retkillään palatakseen viisaampana kotisatamaan, hän sanoo.

Ulkomailla asuminen on avannut Sarmalan käsitystä maailman kokonaiskuvasta sekä kulttuurillisista eroavaisuuksista. Se on opettanut hänet hyväksymään, että vaikka mikään ei toimisi alkuperäisen suunnitelman mukaan, aina löytyy uusi mahdollisuus tai tapa toimia.

Nurmijärvi tuo hänelle lohtua sellaisina hetkinä, kun hän tarvitsee ymmärrystä itsensä kanssa.

– Nurmijärvi on osa identiteettiäni ja vahva tekijä siinä kuka minä olen ja mistä minä tulen. Tietyt arvot ja asenteet koen saaneeni perintönä nurmijärveläisyydestä. Ja valosta, sinnikkyydestä ja avoimuudesta on ollut hyötyä maailmalla, Sarmala sanoo.

Hän kokee, että ensimmäinen pidempi ajanjakso ulkomailla käynnisti hänessä tarvitsemansa uudistumisen.

– Urheilijapolkuni ja minäkuvani uudelleenrakentamisessa suuri apu on ollut Healinghouse Nurmijärvellä, ja se on suuri syy siihen miksi juureni täällä tuntuvat vieläkin arvokkaammilta. Minä voin olla ihan vain minä kaikessa voimassani ja se on ihan okei. On hyväksyttävää olla hyvä ja sanoa se ääneen. Täytyi ottaa etäisyyttä ymmärtääkseen se, Sarmala päättää.

Nurmijärveläiset maailmalla -juttusarjassa esitellään ulkomaille muuttaneita nurmijärveläisiä. Vinkkaa haastateltavaa sarjaan: nurmijarven.uutiset@media.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut