Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Hallitus tyytymätön THL:n vitkutteluun kolmannesta rokotekierroksesta – "Hanna Nohynek on ollut laumasuoja-ajattelun vallassa"

Iltalehti kirjoittaa hallituslähteiden kertovan, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) eivät ole noudattaneet hallituksen pyyntöjä nopeuttaa kolmannen koronarokotuskierroksen aloittamista alle 60-vuotiaiden keskuudessa.

Kolmannen rokotuskierroksen tärkeys oli esillä hallituksessa jo 10. marraskuuta ja THL:ää pyydettiin nopeuttamaan päätöksentekoaan asiassa. Tätä toivotta ei ole noudatettu.

KRAR pitää kokouksensa vasta tämän viikon keskiviikkona. Se arvioi tuolloin, pitäisikö Suomessa aloittaa kolmannen rokoteannoksen antaminen alle 60-vuotiaille.

– KRARin sihteeri Hanna Nohynek on ollut laumasuoja-ajattelun vallassa, eikä ole halunnut aloittaa kolmatta rokotuskierrosta, vaikka se on verrokkimaissa jo alkanut, kritisoi Iltalehdelle asiat tunteva hallituslähde.

Hallituslähde myös kertoo, että Nohynek haluttaisiin vaihtaa KRARin johdosta, mutta THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan pitäisi se tehdä.

Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n johtaja Andrea Ammon painotti Iltalehden mukaan julkisuudessa viime keskiviikkona, että tehosteannoksia pitäisi harkita kaikille aikuisille. Etusijalle tulisi asettaa 40 vuotta täyttäneet ihmiset.

Suomen hallitus haluaa, että THL ja KRAR noudattaisivat tätä yleiseurooppalaista linjaa.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) esitti viime perjantaina Iltalehden haastattelussa julkisesti toiveen, että KRARin asiantuntijat tekisivät pian ratkaisunsa kolmannesta rokoteannoksesta.

– Suomessa rokoteasiantuntijat istuvat nyt tämän asian päällä ja toivoisin, ettei istuta enää kauaa, Kiuru sanoi Iltalehdelle.

THL tiedotti jo lokakuussa, että Suomeen näyttää jäävän ensimmäisen ja toisen annoksen jälkeen noin 2,6 miljoonaa annosta kolmansiin rokotuksiin.