Mihin vuodenaikaan linnunpönttö pitää puhdistaa vai pitääkö ollenkaan?
– Toiset suosivat syksyä, toiset kevättalvea, Bird Life Suomen tiedottaja Jan Södersved sanoo.
Kokonaan putsaamatta jättämistä perustellaan sillä, ettei lintujen koloasumuksia luonnossakaan putsata. Totta, mutta sillä on hintansa.
Södersved lukeutuu siihen koulukuntaan, jonka putsaa pihansa linnunpöntöt syksyisin.
– Jos pöntön pohjalle on jäänyt loisia, ne kuolevat talvella, kun pesämateriaali ei ole niitä suojaamassa. Pesämateriaali myös vettyy syksyn märissä säissä ja pönttöä uhkaa ennenaikainen lahoaminen.

Riittää, että ottaa sen puhtaaksi niin hyvin kuin saa.
Kevättalveen putsaamisen jättävät vetoavat siihen, että myös talveksi Suomeen jäävät kololinnut tarvitsevat asumuksen. Södersved vakuuttaa lintujen kyllä pärjäävän ilman pönttöjäkin, vaikka ne tapaavatkin silloin tällöin yöpyä niissä.
– Pöntöt toimivat suojana sekä saalistajia että tuulia vastaan, mutta pesämateriaalia pöntössä ei tarvita.
Se kolmas vaihtoehto eli jättää pönttö putsaamatta ei ole lintuystävällinen.
– Se altistaa linnut loisille eivätkä poikasetkaan ole välttämättä turvassa, kun vanhan pesämateriaalin päälle kasataan vuosi vuoden jälkeen uutta: jos pesän pinta nousee lähelle lentoaukkoa, tikka voi napsia poikaset aukosta yksi toisensa jälkeen.
Siivoamista puoltaa sekin, että pesintämenestys puhtaassa pöntöissä on parempi kuin siivoamattomassa.
Pöntön putsaaminen voi ylittää herkimpien sietorajan – pesästä kun voi löytyä vähän mitä tahansa – mutta linnuille sillä tehdään palvelus.
– Pesämateriaali tulee pöntön pohjan mukana ulos. Riittää, että ottaa sen puhtaaksi niin hyvin kuin saa. Ei sitä jynssätä tarvitse sen enempää harjalla kuin millään muullakaan välineellä.
Toiset nakkaavat materiaalin metsään; siellä se maatuu. Södersved tapaa polttaa pesäainekset samalla, kun polttaa risuja.