Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusimaa hiilineutraaliksi – tutkimus- ja kehittämistoimintaan käytettävien rahojen määrää nostetaan

Uusimaa pitäisi saada hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä eli noin yhdeksän vuoden kuluessa.

Tavoite sisältyy Uudenmaan maakuntahallituksen maanantaina 29. marraskuuta hyväksymään esitykseen Uusimaa-ohjelmaksi. Se menee vielä maakuntavaltuuston käsiteltäväksi 4. joulukuuta.

Ohjelman visio on nimeltään Reilusti edellä. Vision mukaan Uusimaa olisi edelläkävijä ilmastonmuutoksen hillinnässä, kilpailukyvyssä ja hyvinvoinnissa.

Ilmastonmuutostavoitteeseen kuuluvaa hiilineutraalisuuden saavuttamista on kiristetty aiemmasta viisi vuotta. Tavoitteeseen päästäisiin muun muassa kestävillä energiaratkaisuilla ja liikkumisella, hiilinielujen vahvistamisella sekä yhdyskuntarakenteen tehostamisella.

Tavoitteena on myös sopeutumissuunnitelman laatiminen ilmastonmuutokseen, ja sen toteuttamisen käynnistäminen.

Kilpailukyvyn parantamisessa keskeiseksi tunnusluvuksi on nostettu tutkimus- ja kehittämistoimintaan käytettävien rahojen määrä. Tavoitteena on nostaa TKI-menojen osuus viiteen prosenttiin maakunnan bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.

Hyvinvoinnin mittarina ohjelmassa esitetään muun muassa työllisyysaste. Uudenmaan työllisyysasteen pitäisi olla 80 prosentin luokkaa vuonna 2030. Silloin neljä viidestä työikäisestä väestöstä olisi töissä.

Ohjelman tavoitteet sisältävät paljon kaikkea hyvää, mutta hiilineutraalius, tutkimusrahat ja työllisyysaste kuvaavat sen pyrkimyksiä.

Ohjelman avainsanoja ovat ympäristöviisaus, menestyminen ja onnellisuus.

Arjen sujuvuutta yritetään parantaa muun muassa tuomalla nopeat laajakaistayhteydet koko maakuntaan sekä vähentämällä alueellista eriytymistä sekä lisäämällä maaseudun ja kaupunkien vuorovaikutusta.