Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL selvitti kahdesta näytteestä löytyykö Suomesta jo omikronia – Tässä tulos

Suomessa ei ole vielä todettu omikronvariantin aiheuttamaa koronatautia. Nyt tutkitaan kolmea uutta epäilyä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Tutkituista kahdesta näytteestä toinen osoittautui deltavariantiksi. Toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli alhainen.

Näiden kahden tapauksen lisäksi Suomessa on havaittu kolme uutta omikronepäilyä: Ne myös sekvensoidaan variantin selvittämiseksi. Tulokset varmistuvat lähipäivinä.

THL toteaa tiedotteessaan, että on varsin todennäköistä, että epäiltyjä tapauksia todetaan edelleen lisää.

Kansallisessa koronavarianttien otospohjaisessa seurannassa ei myöskään ole havaittu omikronvarianttia.

THL muistuttaa, että omikronvirusmuunnoksen leviämistä voi torjua kuten muitakin koronavirusmuunnoksia: Sen voi tehdä huolehtimalla suositusten mukaisesta rokotesuojasta, hyvästä käsi- ja maskihygieniasta sekä turvaväleistä.

Jos saa oireita, tulee pysyä kotona ja mennä tarvittaessa koronatestiin.

Virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin. Se on nähty koronapandemiankin aikana jo useaan otteeseen.

WHO on lisännyt omikronvariantin variant of concern (VOC) -seurantalistalle.