Unohditko pestä saunasta tämän paikan? Iljettävä yllätys voi odottaa, varoittaa asiantuntija

Jääkö sinullakin yksi paikka aina väliin, kun peset saunaa? Asiantuntija neuvoo, miten peset saunan oikein. Hän myös kertoo, mistä tietää, onko löylyhuone huollon tarpeessa.

Rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjaustiimin takuutyönjohtaja Annika Kaasik kehottaa tiedotteessa pesemään saunan vähintään kerran vuodessa emäksisellä, desinfioivalla puhdistusaineella. Tämä neuvo pätee siitä huolimatta, vaikka saunaa ei käytettäisi kovin usein.

Jos yhtään epäilee saunan olevan vuosihuollon tarpeessa, Kaasik neuvoo etsimään löylyhuoneesta tiettyjä merkkejä.

Yhden niistä huomaisi, jos vuosipesun tekisi kunnolla. Saunaa pestessään yllättävän moni jättää nämä paikat kuitenkin pesemättä ja tuloksena voi olla iljettävä yllätys.

– On tärkeää kurkata myös lauteiden alapuolelle, väleihin sekä erityisesti kiinnityskohtiin, jotka usein jäävät vähemmälle huomiolle. Jos näitä ei puhdista säännöllisesti, lauteet saattavat pilaantua nopeammin. Pahimmassa tapauksessa lauteiden välit voivat jopa homehtua, sanoo Kaasik tiedotteessa.

Jos lauteissa ja seinissä alkaa näkyä kulumia, on sauna tiedotteen mukaan huollon tarpeessa.

– Kannattaa katsoa, ovatko kiuaskivet alkaneet muuttaa väriä. Kun kivien koostumus ja väri muuttuvat, ne kannattaa ehdottomasti vaihtaa. Kivien teho on alkanut laskea. Sauna ei lämpene enää niin tehokkaasti ja lämpenemiseen tarvitaan enemmän sähköä, Kaasik muistuttaa.

Hän muistuttaa, että saunaa pestessä tulee olla tarkkana. Kaasikin mukaan yleisin virhe on pesuaineen käyttäminen kuivalle puulle. Pinnat pitää aina huuhdella ennen pesua ja pesuaine levittää kostealle pinnalle.

Vastuukorjaustiimin takuutyönjohtaja huomauttaa, että parhaiten löylyhuoneen käyttöikää pidentää oikeaoppinen käyttö. Tämä tarkoittaa esimerkiksi oikeita toimia saunomisen jälkeen.

– Saunan elinkaari on pidempi, kun saunomisen jälkeen jätetään saunan ovi auki ja kuivataan lastalla ylimääräinen kosteus joka saunomisen jälkeen. Istuinalustan käyttö auttaa säilyttämään lauteet paremmassa kunnossa pidempään, Kaasik vielä neuvoo.

5 vinkkiä

Näin peset saunan oikein

1. Huuhtele lauteet ja seinät puhtaalla kuumalla vedellä. Tämä avaa puun huokoset.

2. Levitä harjalla pesuainetta lauteisiin. Muista huomioida myös lauteiden välit. Sen jälkeen lisää seiniin pesuainetta alhaalta ylöspäin. Vasta tämän jälkeen laita pesuainetta lattialle.

3. Huuhtele pesuaine seinältä ylhäältä alaspäin haalealla vedellä.

4. Lopuksi huuhtele koko sauna kylmällä vedellä. Veden lämpötilan huomiointi on tärkeää, sillä kylmä vesi sulkee puun huokoset.

5. Poista lopuksi ylimääräinen vesi lastalla, jotta kosteutta ei pääse kertymään.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut