Nurmijärven kunta on teettänyt selvityksen Nurmijärven Sähkö Oy:n ja Nurmijärven Vesi -liikelaitoksen konserni- ja omistusrakenteiden kehittämisestä. Inspira Oy:n tekemä selvitys valmistui syksyllä 2021. Sen pohjalta viranhaltijatyöryhmä esittää, että Nurmijärven Sähkö Oy:n kaukolämpötoiminta yhtiöitetään tytäryhtiöksi, jonka jälkeen uudesta lämpöyhtiöstä myydään vähemmistöosuus. Lisäksi esitetään, että Nurmijärven Vesi -liikelaitos yhtiöitetään vuoden 2023 alussa. Esityksen mukaan vesihuolto säilyisi täysin kunnan omistuksessa.
– Meillä on Nurmijärven kunnassa massiivinen investointiohjelma, ja lämmön vähemmistöosuuden myynnillä olisi iso rahallinen vaikutus, kunnanjohtaja Outi Mäkelä perustelee lämpöyhtiön vähemmistöosuuden myyntiä. Myynnin rahallinen osuus olisi arviolta 28–40 miljoonaa euroa.
– Niissä myynneissä, jotka on toteutettu valtakunnallisesti, markkinoilla on ollut kiinnostusta maksaa aika hyvin. Kunnalla täytyy kuitenkin enemmistöosakkaana säilyä päätös- ja määräysvalta, ja kunnan etujen turvaaminen on mahdollisen myymisen edellytys, Mäkelä jatkaa.
Myös Nurmijärven Veden yhtiöittämisellä olisi hallintojohtaja Katja Vuorisen mukaan merkittävä vaikutus kuntatalouteen, sillä sen kirjanpidollinen myyntivoitto olisi 29 miljoonaa euroa.
– Tällä konsernijärjestelyllä painetta siirrettäisiin kuntaemon taseesta tulevaan konserniyhtiöön. Sähkö–Vesi-konsernia olisi mahdollista hoitaa niin, että yhtiöiden taloussuunnittelua saataisiin optimoitua konsernin kannalta järkevästi, Vuorinen selventää.
– Lisäksi on pohdittu, pitäisikö miettiä pienen, alle 40 prosentin osuuden myymistä myös sähköverkosta. Tämä vaatii kuitenkin enemmän poliittista keskustelua, hän jatkaa.
Uusilla konsernijärjestelyillä ei pyritä ainoastaan kuntatalouden parantamiseen.
– Lämmön vähemmistöosuuden myynnillä saataisiin jaettua kuntaomistajan liiketoimintariskiä. Samalla saataisiin ehkä myös ulkopuolista osaamista yhtiöön, Outi Mäkelä sanoo.
Katja Vuorinen puolestaan arvelee, että Veden yhtiöittäminen voisi tuoda sen toimintaan tehokkuutta ja itsenäisyyttä sekä synergiaetuja.
Yhtiöittämistä koskevat keskustelut Nurmijärven Sähkön ja Nurmijärven Veden kanssa ovat jo käynnissä.
– Sillä ajatuksella on lähdetty, että tämä ei toisi merkittäviä muutoksia henkilöstölle, vaan arki jatkuisi ennallaan ja töitä riittäisi kaikille, Outi Mäkelä sanoo.
– Myöskään asiakkaille näistä suunnitelmista ei koituisi muutoksia, esimerkiksi hintapaineita tai huoltovarmuuteen liittyvää, Mäkelä jatkaa.
Työryhmän esitys tulee kunnanvaltuuston käsiteltäväksi 26.1.2022.