Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsia aletaan koronarokottaa – THL: tästä 5–11-vuotiaiden ryhmästä aloitetaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan. Rokotukset voidaan THL:n tiedotteen mukaan aloittaa, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan maahan.

Lisäksi THL ehdottaa rokotuksia lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä. Muiden kuin riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottaminen ei kuitenkaan voi alkaa ennen kuin valtioneuvoston asetusta vapaaehtoisista Covid-19-rokotuksista on muutettu.

– Kaikille 5–11-vuotiaille mahdollisuus koronarokotuksiin tarjottaisiin siinä vaiheessa, kun on saatu lisätietoja rokotusten turvallisuudesta ikäryhmässä ja erityisesti harvinaisten haittavaikutusten osalta, todetaan THL:n tiedotteessa.

THL tarkastelee lisääntyvää tutkimustietoa joulukuun aikana. Rokotusten aloittamiseen vuodenvaihteen jälkeen THL varautuu omalta osaltaan siinä tapauksessa, että näyttöä turvallisuudesta on kertynyt riittävästi.

– Pääsyy sille, ettei THL suosita rokotuksia nyt kaikille 5–11-vuotiaille lapsille on heidän oma matala tautitakkaansa. Tämän ikäisten lasten tartunta on yleensä lieväoireinen ja vakavat taudinkuvat on erittäin harvinaisia verrattuna esimerkiksi muihin rokotuksilla estettyihin tauteihin, perutelee tiedotteessa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Kun ryhmän oma tautitaakka on matala, rokotteelta siedetään hyvin vähän haittavaikutuksia. Jos yhteiskunnan toiveena on vaikutta epidemian kulkuun lapsia rokottamalla, ja heidän oma hyötynsä on pieni, turvallisuustieto on vielä tärkeämpää, Nohynek jatkaa.

Tämänhetkinen arvio on, että lapsille tarkoitettuja rokotteita voidaan saada maahan joulukuun puolivälissä.

– 5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty. Siitä lapsille käytetään omaa, nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua valmistetta. Lasten rokotukset pitää toteuttaa niin, että ne eivät viivästytä haavoittuvimpien ryhmien, kuten iäkkäiden, rokotuksia, sanoo tiedotteessa THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

THL:n ehdotus perustuu Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) alaisen alatyöryhmän mietintöön ja KRARin 1. joulukuuta laatimaan lausuntoon.

THL tekee lasten rokottamisesta esityksen sosiaali- ja terveysministeriölle. Lopullisesti asiasta päättää valtioneuvosto.

– Kaikki lasten rokotukset ovat vapaaehtoisia koronarokotteet mukaan lukien. Rokotettuja ja rokottamattomia lapsia tulee yhteiskunnassa kohdella yhdenvertaisesti. Lapselle ja hänen huoltajilleen tulee rokotuspäätöstä varten antaa kattavasti tietoa koronavirustaudista ja -rokotteesta sekä rokotteen mahdollisista haittavaikutuksista, Nohynek vielä toteaa.