Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli päätös: Näin yleisötilaisuuksia rajoitetaan huomisesta lähtien

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt uusia rajoituspäätöksiä Uudellemaalle ja Kanta-Hämeeseen.

Avi kieltää Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Lisäksi avi tiedottaa, että Kanta-Hämeessä kielletään sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

Rajoitukset tulevat voimaan 4.12. Uudet rajoitukset ulottuvat kuluvan vuoden loppuun asti.

Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Avi perustelee kiristyneitä rajoituksia nykyisellä ja nopeasti heikentyneellä koronatilanteella, joka uhkaa terveydenhuollon kantokykyä.

Uudellamaalla rajoitetaan myös kokoontumisia sekä asiakas- ja yleisötilojen käyttöä.

Asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä, avi tiedottaa.

Sekä Kanta-Hämeessä että Uudellamaalla yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa.

Avi tiedottaa myös, että yleisissä kokouksissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, vaan niissä tulee noudattaa rajoituksia.

Yleinen kokous tarkoittaa esimerkiksi mielenosoitusta.

Koronapassia ei voi ottaa käyttöön sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia. Koronapassia ei saa edellyttää esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa, avi tiedottaa.

– Tilojen käyttöä koskevalla määräyksellä halutaan varmistaa osallistujien terveysturvallisuus. Esimerkiksi kuntosalin ylläpitäjä voi ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä rajaamalla tilan osallistujamäärää, ylitarkastaja Oona Mölsä selventää Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

– Esimerkiksi osallistujamäärän rajaamisen vaihtoehtona kuntosalin ylläpitäjä voi ottaa käyttöön koronapassin. Tällöin koronapassi pitää tarkastaa yli 16-vuotiailta henkilöiltä, kun he saapuvat tilaan, Mölsä kertoo avin tiedotteessa.

Tilojen käyttöä koskeva määräys koskee myös esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Päätös ei kuitenkaan estä harrastamista, vaan toimintaa voi edelleen jatkaa terveysturvallisuustoimia lisäämällä. Toimijat voivat harkita esimerkiksi vanhempien oleskelun rajoittamista lasten harrastustiloissa.

– Haluamme varmistaa terveysturvallisuuden toteutumisen laajasti kaikissa ikäryhmissä ja samalla mahdollistaa lasten elämän jatkumisen mahdollisimman normaalina, niin että esimerkiksi lähiopetus kouluissa voidaan turvata, ylitarkastaja Mölsä perustelee päätöstä avin tiedotteessa.

– Jos toimija ottaa käyttöön koronapassin, sitä ei joka tapauksessa tarkasteta alle 16-vuotiailta.

Avin päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämää. Päätös ei koske myöskään ravintoloita, joita koskevista rajoituksista säädetään eri tartuntalain pykälässä. Ravintoloita koskevista rajoituksista päättää hallitus.