Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kaikilla on oikeus työhön" – Ellinoora Hietala työskentelee Kukkataikureissa tulkin kanssa

Kirkonkylällä Kukkataikureissa 23-vuotias Ellinoora Hietala sitoo tottuneesti kukkakimppua asiakkaan toiveiden mukaisesti. Floristin ammatti kiinnostaa nuorta naista, sillä siinä saa käyttää luovuutta ja ideoida kimppuja.

Hietala on huonokuuloinen ja tarvitsee tulkkia. Hän osaa puhua, mutta ymmärtää viittomankieltä tai kirjoitettua tekstiä puhetta paremmin. Tulkki on hänen mukanaan päivittäin töissä.

Ennen Kukkataikureita Hietala on työskennellyt Helsingissä kukkakaupassa. Kukkataikureilla hän on ollut reilun kuukauden.

– Toivon, että kuuroihin suhtauduttaisiin normaalilla tavalla. Vieraskielinen ei osaa suomea, kuuro ei pysty puhumaan ääneen, Hietala sanoo.

Kukkataikureiden toimitusjohtaja Tomi Juntunen ei nähnyt Hietalan palkkaamista mörkönä. Hänen mukaansa tilanne tuo haasteita, mutta esteet on tehty voitettaviksi.

Hietala toivoo, että työnantajat kiinnittäisivät huomion persoonaan, ihmiseen ja ammattitaitoon.

Huono kuulo ei vaikuta ammattitaitoon.

Ellinoora Hietala

– Myös kuurot voivat olla asiakaspalvelutehtävissä. Viittomankieltä tulisi arvostaa samalla tavalla kuin muitakin kieliä, Hietala sanoo.

Hietalan omaan työnkuvaan kukkakaupassa kuuluu kimppujen teon lisäksi asiakaspalvelu. Hän myös tekee ja vastaanottaa tilauksia. Puhelimessa puhumisen hän kokee haastavana, sillä ei pysty lukemaan huulilta, mitä toinen sanoo.

Suomen kieli on hänelle vaikeaa kielellisen eritysvaikeuden takia, mutta myös siksi, että viittomankielessä sanoilla on eri järjestys.

– On harmillista, että kuurojen on vaikea päästä töihin. Haluaisin, että kuurot työnhakijat kohdattaisiin samanvertaisina työntekijöinä kuin muut. Kun kuuron palkkaa, tulkki tulee usein myös töihin, jolloin työpaikalla on yksi henkilö lisää, Hietala huomauttaa.

Hän pitää floristin työstä, sillä käsillä tekeminen on hänelle tärkeää, kuten visuaalinen puolikin.

– Olen taitava työntekijä, vaikka en kuule kunnolla. Huono kuulo ei vaikuta millään lailla ammattitaitoon, Hietala muistuttaa.

Kukkataikureissa ei ole aiemmin ollut huonokuuloista työntekijää. Juntusen mukaan haasteita on ollut lähinnä kielellisen eritysvaikeuden kanssa. Hän on myös oppinut, että vaikka Hietala kuulee vähän, hänelle kannattaa kirjoittaa tärkeät asiat paperille tai käyttää tulkkia apuna kommunikoinnissa. Muille työnantajille hän haluaa sanoa, ettei uusia asioita kannata pelätä.

– Jos jonkun aistin kanssa on vaikeuksia, niin usein muut ovat vahvempia. Mahdollisuus töiden tekemiselle pitää antaa kaikille, hän sanoo.

Hietala on ehtinyt olla työvuoroissa myös yksin. Juntusen mukaan hän on pärjännyt hyvin.

– Asiakaspalvelu ei ole niin nopeaa, mutta hän tekee työnsä hyvin. Ellinooran visualisuus ja taiteellisuus ovat omaa luokkaansa, Juntunen kehuu.

Hän kehottaakin kaikkia ottamaan rohkeasti erilaisia ihmisiä töihin.

– Asiakkaat ymmärtävät kyllä. Kaikki elämme ja olemme täällä kuitenkin yhdessä.

Kuurojen Liitto ry:n työllisyyskoordinaattori Tiina Maja muistuttaa, että työnantajien kannattaa keskittyä hakijan tietoihin ja taitoihin, ei kuulon puuttumiseen.

 – Kannattaa olla avoin ja muistaa kysyä jos jokin asia mietityttää, eihän kaikkea voi tietää etukäteen. On myös hyvä tiedostaa, että Yhdenvertaisuuslain mukaan kaikilla on oikeus työhön, hän sanoo.

Hietalan haastattelu on tehty tulkin avustuksella.