Sote-uudistus: Osa Uudenmaan kunnanjohtajista arvioi, että historiallisen suuren uudistuksen runttaaminen lyhyellä aikataululla sisältää useita riskejä. Palveluiden pitäisi silti toimia.
Osa Uudenmaan kunnanjohtajista epäilee, että sosiaali- ja terveydenhuollon jättiuudistusta ei saada valmisteltua vuoden 2023 alkuun mennessä.
Etelä-Suomen Median lehtien tekemästä sähköpostikyselystä käy ilmi, että osa kunnanjohtajista epäilee ongelmia tai puutteita ilmenevän etenkin tietoliikenne- ja viestintäjärjestelmien rakentamisessa sekä palveluiden toteuttamisessa ja valtion ohjausjärjestelmissä.
– Muutoksen kokoluokka on länsieurooppalaisittainkin valtava. Samoin riskit ovat valtavat, tiivistää eräs kunnanjohtaja.
– On ihan selvää, että uudistus ei ole valmis 1.1.2023. Muun muassa osallistumisjärjestelmiä ja palveluiden toteuttamistapoja korjataan ja täydennetään seuraavien vuosien aikana, toteaa toinen.
Johtajat saivat vastata kyselyyn nimettömänä, mutta tästä huolimatta vastausprosentti jäi alhaiseksi. Kyselyyn vastasi vain seitsemän johtajaa Uudenmaan 25 kunnasta, joita uudistus koskee.
Alhaisesta vastausprosentista huolimatta kyselystä voi päätellä, että soten valmistuminen huolettaa eniten Länsi-Uudenmaan kuntia, mutta huolia on myös Itä-Uudellamaalla.
Sote-uudistus toteutunee ilman haasteita.
Sen sijaan Vantaa-Keravan alueella uudistus näyttää toteutumiskelpoiselta.
– Uudistus aloitetaan keskeneräisenä, mutta Vantaa-Keravan valmistelu toteutetaan kuitenkin aikataulussa niin, että toiminta voi alkaa 1.1.2023. Toki monta asiaa on tuolloin vielä kesken, mutta toiminta kyllä kyetään käynnistämään, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, joka kommentoi nimellään.
Vantaa-Keravan tulevalla hyvinvointialueella valmistelu on helpompaa kuin muualla, koska alueella on vain kaksi kuntaa. Länsi-Uudellamaalla kuntia on 10 ja Itä-Uudellamaalla 7 ja Keski-Uudellamaalla 6.
Keski-Uudenmaan alueelta ei vastauksia tullut.
Itä-Uudellamaalla huolenaiheisiin kuuluu muun muassa pelastustoimen rahoituksen riittävyys, sillä alueella sijaitsee muun muassa Loviisan ydinvoimala sekä Porvoon öljynjalostamo. Eräs Itä-Uudenmaan kunnanjohtaja kritisoi myös sitä, että vastoin tavoitteita uudistus on rikkomassa peruspalvelujen ja erikoissairaanhoidon hoitoketjuja.
– Sote-uudistus toteutunee joiltain osin ilman haasteita ja ongelmia. Joiltakin osin näitä on enemmän ja osassa merkittävästi.
Läntisellä Uudellamaalla eräs kunnanjohtaja arvioi, että potilasturvallisuus ei vaarannu, koska potilastietojärjestelmät pidetään koskemattomina. Sen sijaan uutta hallintotasoa varten rakennettavat ict-järjestelmät voivat olla keskeneräisiä 2023 alussa.
– Riski sille, että tilanne vuoden 2023 alussa on varsin kaoottinen, erityisesti henkilöstön kannalta, on todellinen.
Kommenteissa nousi esille myös sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kyky johtaa tulevaa jättijärjestelmää.
– Johtamiskokemuksen puute ei ole vain hyvinvointialueiden haaste, vaan erityisesti kaiken yläpuolelle nyt poikkeuksellisen vahvaan operatiiviseen johtoon tulevan STM:n. Koko järjestämisen valtiotasoista orkesteria ei kaiketi ole edes olemassa, kommentoi eräs johtaja.