Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiertokapulan kilpailutukset käynnistymässä – neuvottelut yrittäjien kanssa alkoivat

Nurmijärvi liittyi Kiertokapulan jäseneksi vuonna 2019. Toistaiseksi kuntalaiset ovat vielä hoitaneet itse sekajätteiden kuljetuspalveluiden hankinnan. Vuonna 2023 tilanne muuttuu, sillä tuolloin Nurmijärven seka- ja biojätteiden sekä pakkausjakeiden urakat siirtyvät Kiertokapulan hoidettavaksi.

Kiertokapula kutsui hiljattain kilpailutuksesta kiinnostuneita yrityksiä ja yhteenliittymiä markkinavuoropuhelutilaisuuteen Hyvinkäälle. Tilaisuuteen osallistui 15 kuljetusyrittäjien edustajaa sekä Uudenmaan yrittäjien hankintaneuvoja Sanna Meronen-Vilenius.

– Käsittelimme kaikkia Kiertokapulan alueen urakoita, niiden järjestämistä ja aikatauluja. Ei siis pelkästään Nurmijärveä, mutta se tulee varmasti ensimmäisenä kilpailutettavaksi, kertoo palvelupäällikkö Liisa Sivusaari.

– Tässä tilaisuudessa esitettiin erilaisia ajatuksia siitä, mitä pitää ottaa huomioon, kun kilpailutuksia tehdään. Olemme kyselleet urakoitsijoilta mitkä ovat hyviä asioita, jotka voitaisiin ottaa huomioon kilpailutuksissa.

Nurmijärven aluetta tullaan Sivusaaren mukaan jakamaan.

– Jakaminen riippuu siitä, millaista palautetta ja mitä toivomuksia urakoitsijoilta tulee.

Urakoita pitää olla koko ajan tarjolla.

Toimitusjohtaja Mikko Koivulehdon mukaan tulevaisuudessa pitää olla eri kokoisia urakoita, jotta niihin voivat ottaa osaa niin isot kuin pienetkin yritykset.

– Lisäksi urakoita pitää olla koko ajan tarjolla. Tässä haetaan nyt yritysten kanssa yhdessä tapaa, jolla se voidaan toteuttaa.

Hän on ilahtunut siitä, että yrityksiä on saatu aktiivisesti mukaan avoimeen, vuorovaikutteiseen prosessiin.

– Uusi jätelaki vaikuttaa siihen, että meille tulee paljon uutta kilpailutettavaa. Jätelaki ja hankintalaki vaativat sitä, että urakat pilkotaan eri kokoisiin osiin, toteaa Liisa Sivusaari.

Mikko Koivulehto kertoo, että monessa yrittäjäpuheenvuorossa nousivat esiin kalustovaatimukset.

– Se tuntui huolettavan monia.

Tavoite on edistää kestävien ja innovatiivisten ratkaisujen käyttöönottoa. Osassa kuljetusten kilpailutuksia tullaan edellyttämään biodieselin, biokaasun tms. käyttöä.

Tilanne on Liisa Sivusaaren mielestä haastava.

– Vanha kalusto voi olla ihan toimivaa, mutta toisaalta meillä on velvoite tehdä uusiutuvilla polttoaineilla hankintoja ja meillä on ilmasto- ja päästötavoitteita. Siinä on pieni ristiriita.

– Lain mukaan uusiutuvilla pitäisi hoitaa vähintään 15 prosenttia kuljetuksista, mutta halutaanko mennä minimillä vai tavoitella korkeampaa lukua? Näistä keskustellaan varmasti.

Markkinavuoropuhelu kestää siihen saakka, kunnes kuljetukset tulevat kilpailutusvaiheeseen. Seuraavassa vaiheessa kuljetusyrittäjät voivat vastata kyselyyn, jossa voi jättää tarkempia kommentteja ja ajatuksia kuljetusten toteuttamisesta.

– Toivomme, että yrittäjät osallistuvat aidosti tähän prosessiin yhdessä meidän kanssamme. Tämä on yhteinen ponnistus, että aletaan tehdä asioita vähän eri tavalla ja me tarvitsemme näitä yrityksiä mukaan, sanoo Mikko Koivulehto.