Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Silmin nähden turhan lujaa” – Nurmijärvellä ajetaan ylinopeutta useilla teillä

Liikenne: Tuoreen tutkimuksen mukaan useilla teillä ajetaan liian kovaa.

Teknisen lautakunnan marraskuussa laatimasta pöytäkirjasta selviää liikenneturvallisuusraportti vuodelta 2020. Se paljastaa, että Nurmijärvellä ajetaan ylinopeutta useilla teillä. Liikennetutkimus tehtiin 27.–29.10.2020 Klaukkalassa Myrskylinnuntiellä ja Ylitilantiellä, Kirkonkylällä Heikkiläntiellä, Rajamäellä Patruunantiellä ja Röykässä Kassakummuntiellä. Nopeusrajoitus kaikilla edellä mainituilla teillä on 30–40 kilometriä tunnissa. Liikennetutkimus kertoo muun muassa autoilijoiden todelliset ajonopeudet.

– Täällä ajetaan silmin nähden turhan lujaa, etenkin Klaukkalan läpi kulkevalla tiellä, nurmijärveläinen Elina Pulkkinen sanoo.

Itse hän sanoo noudattavansa aina nopeusrajoituksia autoillessaan. Ollessaan liikkeellä jalan, suojatien ylitykset arveluttavat.

– En pelkää tien ylittämistä, mutta en myöskään lähde ylittämään sitä, jos näen auton tulevan vauhdilla kauempaakin. Näissä tilanteissa jään suosiolla odottamaan, että auto on mennyt ohi, hän sanoo.

Teknisen lautakunnan tekemän liikennetutkimuksen mukaan esimerkiksi Myrskylinnuntiellä keskinopeudeksi muodostui 36,9 km/h. Ylitilantiellä keskinopeus oli noin 40,5 km/h. Molemmilla teillä on nopeusrajoitus 30 km/h. Patruunantiellä keskinopeudeksi muodostui noin 52,10 km/h, vaikka tiellä on 40 km/h rajoitus.

Myös Petteri Laine on huomannut ihmisten ajavan turhan kovaa etenkin taajamissa.

Takana tööttäillään ja näytetään käsimerkkejä.

– Olen huomannut, että ihmiset jatkavat usein kovemman nopeuden ajamista esimerkiksi, kun 80 km/h alue vaihtuu taajamaksi, jatketaan ajamalla 60 km/h, Laine sanoo.

Hän pyrkii itse ajamaan rajoitusten mukaan varsinkin keskusta-alueilla ja taajamissa, koska siellä on Laineen mukaan suurempi todennäköisyys aiheuttaa onnettomuus ylinopeudella.

– Jos joskus olen reippaammin ajanut, niin se on tapahtunut maantiellä tai moottoritiellä, jossa koen sen olevan ”turvallisempaa”, hän sanoo.

Muiden ajama ylinopeus on aiheuttanut useita vaaratilanteita Laineelle etenkin kaupunkialueella. Vaaratilanteita on syntynyt varsinkin, kun ylinopeutta ajetaan 40 km/h alueella.

– Hyvin yleinen vaaratilanne muodostuu, kun olen liittymässä tielle risteyksestä ja alueella on 40 km/h rajoitus. Näen toisen auton tulevan vielä suhteellisen kaukana. Liityn tielle, koska tilaa on vielä reilusti, mutta toinen auto ajaakin huomattavaa ylinopeutta ja joutuu jarruttamaan. Sitten takana tööttäillään ja näytetään käsimerkkejä, Laine sanoo.

Liikenneturvan vuosi sitten toteuttamassa kyselyssä puolet vastaajista ilmoitti ajavansa maanteillä huomattavaa ylinopeutta vähintään joskus. Liikenneturvasta muistutetaan, että suurin sallittu nopeus ei ole aina sama asia kuin turvallinen ajonopeus. Jos olosuhteet, liikenneympäristö tai -tilanne vaikeuttaa ajamista, on paras vähentää nopeutta. Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan ja saa sen pysäytettyä tarvittaessa kehnoissakin kelioloissa.

Laine on kohdannut vaarallisia ohituksia joskus moottoriteillä huonon näkyvyyden takia.

– Talvella tai sateella ohittaessa ihmiset palaavat usein liian nopeasti omalle kaistalleen ja aiheuttavat sen, että vettä tai lunta roiskuu ja pöllyää niin paljon, että näkyvyys putoaa nollaan, hän sanoo.