Työelämä: Veera Huttunen nauttii työstään Alkon myyjänä.
Moni olettaa, että Alkoon töihin hakevan tulee tuntea ala tarkasti, mutta näin ei ole: myyjillä ei tarvitse olla aiempaa työkokemusta tai koulutusta alalta.
Vihtiläinen Veera Huttunen, 19, on työskennellyt Klaukkalan Alkossa myyjänä puoli vuotta.
Alun perin Huttunen jäi lukion jälkeen pitämään välivuotta, ja halusi tekemistä.
— Huomasin, että Alkoon haetaan tekijöitä. Minun piti olla täällä vain kesä. Sitten paljastui, että tämä on kiva työpaikka. Jäinkin vielä tänne.
Huttusella ei ollut aiempaa kokemusta asiakaspalvelutyöstä, mutta koulutusta hän on saanut työpaikallaan.
– Alkon koulutukset antoivat käsityksen siitä, millaista hyvän palvelun pitäisi olla. Tuotetietoudesta tulee olemaan myöhemminkin elämässä hyötyä, Huttunen kertoo.
Koulutukset ovat Huttusen mukaan perinpohjaisia. Havainnollistavat videot auttavat. Jos lukeminen ei ole oma juttu, on tarjolla myös ääninauhoja.
Huttunen on käynyt koulutuksensa korona-ajan malliin. Kaikki on pidetty verkossa. Siellä on Alkon oma koulutusjärjestelmä, Kupla.
Veera Huttunen aloitti starttikoulutuksella, joissa opiskellaan mm. asiakaskohtaamisia, turvallisuutta ja tuoteosaamista. Koulutusta on Huttusen mukaan ollut myös tuotteista, paljolti viineistä.
— Asiaa oli mm. panimotuotteista ja muistakin tuoteryhmistä, kuten väkevistä ja likööreistä.
Nainen on tehnyt koulutukset työnsä ohessa.
— Nyt, kun alkoi sesonki, oli koulutusta mm. jouluruokiin ja glögeihin liittyen. Vaihtoehtoisesti pystyi opiskelemaan Amarone-viinitietoutta.
Henkilötodistusta Huttunen kysyy kaikilta, jotka vaikuttavat alle 30-vuotiailta.
Huttunen arvioi ikää mm. pukeutumistyylin ja kasvojen perusteella. Toki kokonaisuus ratkaisee. Pitkälti mennään myös fiilispohjalta, mikä tarkoittaa välillä myös nelikymppisiltäkin kyselyä.
— Tällainen työ on niin minun juttuni. Tässä pääsee olemaan oma itsensä ja toteuttamaan persoonaansa asiakaspalvelun kautta.
Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström lisää, että vuonna 2020 alkolaisia koulutettiin keskimäärin kolme päivää henkilöä kohden, osaamisvuosista riippumatta.
Korona-aikana tehtiin etäkoulutusten suhteen iso digiloikka.
Henkilötodistusten kysymisestä Lindström mainitsee, että asia juontuu myös laista. Jokainen alkolainen koulutetaan ikärajavalvontaan. Myynninvalvontaan lukeutuu ikärajan valvonnan lisäksi päihtymisepäily ja välitysepäily.
— Asiakkaat suhtautuvat hyvin iän todistamiseen. Moni ottaa henkilötodistuksen jo valmiiksi esille. Samoin maskin poistamispyyntöön on suhtauduttu ymmärtäväisesti, Lindström kiittelee.