Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haukilammesta Hauen laulu – "Uskon tehneeni erittäin hyvät kaupat"

Kiinteistökauppa: Hyvinkään kaupunki löysi viimein ostajan, joka ihastui leirikeskukseen.

Hyvinkään kaupunki on päässyt eroon noin vuoden myynnissä olleesta Haukilammen toiminta- ja leirikeskuksesta. Ostaja löytyi heinäkuussa ja kaupat syntyivät syyskuussa.

– Kyllä uskon tehneeni erittäin hyvät kaupat, Haukilammen ostanut Kalle Kataja vastaa puhelimeen.

Nurmijärven Kiljavalla sijaitseva Haukilampi lumosi Katajan heti ensivisiitillä.

– Huomasin, että paikalla on parantava vaikutus. Jo ennen kuin menin paikan päälle oli fiilis, että tässä on jotain erikoista.

Haukilampi ympäristöineen teki Katajaan ison vaikutuksen.

– Hämmästyin, etteihän Suomessa ole tuollaista kirkasvetistä järveä, kunnes sain tietää, että sehän on itse asiassa lähde, Kataja viittaa Sääksjärveen, joka on aivan Haukilammen tuntumassa.

Paikka on niin upea, että päätin ottaa riskin.

Espoosta Haukilampea katsomaan tullut mies teki kaupungille saman tien tarjouksen.

Vuosi sitten kaupunki yritti kaupata lähes 700 neliön toiminta- ja leirikeskusta 20 000 eurolla. Kataja ei kerro tarkkaa kauppahintaa, mutta myöntää maksaneensa rakennuksista Hyvinkään kaupungille alle 20 000 euroa.

Vaikka myynnistä ei kaupungin kassaan juuri euroja kilahtanut, oli kauppa myös kaupungille edullinen. Mikäli kaupunki ei olisi saanut rakennuksia myydyksi, olisi vaihtoehtona saattanut olla rakennusten purkaminen. Se taas olisi kiinteistöjohtaja Antti Nikkasen viime syksyisen arvion mukaan tarkoittanut noin 100 000 euron laskua.

Vaikka Kalle Kataja teki ostotarjouksen heti heinäkuussa, venyi lopullisen sopimuksen allekirjoittaminen syyskuulle.

– Halusin tehdä omat tarkat selvitykset. Kuntoraportin mukaan kohteessa oli saneerausvelkaa yli 800 000 euroa. Halusin hyvin tarkkaan selvittää, miten sen saa hoidettua ja jaksotettua järkevästi.

Yli 25 vuotta yrittäjänä toiminut Kataja luotti omiin laskelmiinsa ja intuitioonsa.

– Ihastuin niin paljon alueeseen, rakennukseen ja luonnon rauhaan. Joskus vaan jokin asia tuntuu oikealta, vaikka sitä ei pystyisi sillä hetkellä täysin rationaalisesti argumentoimaan. Paikka on niin upea, että päätin ottaa riskin. Elämä on täynnä riskejä.

Suurin riski kaupassa oli sitoutuminen 40 vuoden maanvuokraan. Jo vuosi sitten Haukilammesta oli kiinnostunut useampikin ostajaehdokas, mutta tuolloin maan kova hinta osoittautui myynnissä suurimmaksi kompastuskiveksi.

Hyvinkään kaupungin vuonna 1979 työntekijöidensä koulutus- ja virkistyskäyttöön rakentama Haukilampi sijaitsee Haukilammentiellä Metsähallituksen omistamilla mailla. Kaupungille toiminta- ja leirikeskuksen myynti tuli ajankohtaiseksi maanvuokrasopimuksen umpeuduttua viime vuoden lopussa.

Vuoden takaisen myynti-ilmoituksen perusteella Metsähallitus oli valmis myymään 1,9 hehtaarin suuruisen maapalstan 388 000 eurolla. Metsähallitus tarjosi myös uutta maanvuokrasopimusta 40 vuodeksi 23 280 euron vuosivuokralla, ja tuohon maanvuokrasopimukseen Kalle Katajankin oli laitettava nimensä alle Haukilammen ostaessaan. Lisäksi Metsähallitus edellytti vuokralaiselta 100 000 euron vakuutta vuokran ja vastuiden varalta.

Haukilammen uusi omistaja on sitoutunut maksamaan lähes 2 000 euron maanvuokraa joka kuukausi 40 vuoden ajan. Vanhoissa rakennuksissa riittää myös korjattavaa, mutta Kalle Katajaa ei tulevaisuus epäilytä.

– Laskin suht realistisesti, että yhtälön saa toimimaan. Eikä ole tarkoitus tehdä voittoa, vaan tarkoitus on käyttää kaikki tulo paikan kehittämiseen.

Kataja on nimennyt paikan Hauen lauluksi ja hän haluaa sen olevan osa jatkumoa Hyvinkään pitkälle parantolahistorialle.

Uudella omistajalla on Haukilammen varalle monenlaisia suunnitelmia. Tavoitteena on tehdä siitä lämminhenkinen ja kaikki tervetulleeksi toivottava paikka.