Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven Vesi ei kannata yhdistymistä sähkölaitokseen – "Synergiaedut vähäisiä"

Nurmijärven Vesi -liikelaitos ei kannata yhdistymistä Nurmijärven Sähkö Oy:öön. Vesi-liikelaitoksen johtokunta antoi lausuntonsa liittymisestä tehtyyn konserniselvitykseen.

Johtokunta ei kannata missään muodossa vesihuoltolaitoksen yksityistämistä. Kuitenkin vesihuoltolaitoksen yhtiöittäminen tavalla, jossa omistus pysyy kokonaisuudessaan kunnalla, voisi olla toteutuskelpoinen kehitysvaihtoehto.

Johtokunnan mielestä selkein ja varmin tapa säilyttää kunnan 100 % omistus vesihuoltolaitokseen on jatkaa liikelaitoksena tai perustaa itsenäinen vesiyhtiö. Nurmijärven Sähkö -konserniin yhdistyminen kasvattaisi riskiä ajautumisesta tilanteeseen, jossa vesihuollon yksityistäminen tulisi mahdolliseksi.

Yhdistymistä perustellaan mahdollisilla synergiahyödyillä, joita voi löytyä resurssien yhteiskäytöstä lähinnä tietojärjestelmien, taloushallinnon ja asiakaspalvelun osalta sekä vikapäivystys- ja kunnossapitopalveluihin liittyen.

– Näiden synergiahyötyjen kustannusmerkitys on kuitenkin melko pieni.

Esimerkiksi tietojärjestelmät eivät välttämättä ole toiminnaltaan optimaalisia molemmille käyttäjille.

Vikapäivystyspalveluihin liittyvässä synergiassa on kyse ostopalveluna hankittavan puhelinpalvelun toiminnasta eli palvelunumerosta, johon asiakkaat voivat soittaa häiriötilanteessa 24/7.

– Varsinaiseen oman henkilökunnan tekemään päivystykseen liittyen resurssien yhteiskäyttömahdollisuuksia ei ole ja synergiaetuja ei synny.

Nurmijärven Veden päivystyksen vikatapahtumista monet liittyvät sähkökatkoihin, jotka aiheuttavat häiriötä vedenjakeluun, viemäröintiin ja laitosten toimintaan.

– Näiden vikatilanteiden hoidossa ei ole mahdollista, että vesihuoltolaitoksen ja sähköyhtiön päivystysresurssi on sama. Lisäksi Nurmijärven Veden päivystäjän tehtäväkenttä on jo nykyisellään todella laaja ja päivystystehtäviä runsaasti, mistä syystä kentän laajentaminen ja päivystystehtävien lisääminen ei ole mahdollista nykyisellä päivystysresurssilla.

Sähkö- ja vesilaitoksen yhdistämistä perustellaan yhtiöiden välisellä talous- ja verosuunnittelulla. Ajatuksena on, että Nurmijärven Vesi päästettäisiin tekemään alijäämäistä tulosta ja alijäämällä pienennettäisiin koko konsernin tulosta ja maksettavaksi tulevaa yhteisöveron määrää.

– Toimintatapa vaikuttaa arveluttavalta ja saattaa olla jopa lainvastainen, johtokunta toteaa.

Se haluaa nostaa esille myös huolensa Nurmijärven Veden saneerausinvestointien toteutuksen riittävän määrän turvaamisesta ja oikeasta kohdentamisesta tilanteessa, jossa vesihuoltolaitos on riippuvainen sähköyhtiön rahoituksesta ja synergiahyötyjä yritetään löytää toteuttamalla yhteisrakentamista.