Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi linjaus: HSL edellyttää kaikilta matkustajilta maskin käyttöä

Helsingin seudun liikenne (HSL) edellyttää, että pahentuneessa koronan tartuntatilanteessa kaikkien, joille se on mahdollista, tulee käyttää kasvomaskia. Lisäksi HSL:n tiedotteessa muistutetaan turvavälien pitämisestä ja käsihygieniasta.

– Tartuntojen määrän kasvaessa maskien käyttö on jälleen ollut myös noususuunnassa. Tuoreimpien havaintojen mukaan likimain 76 prosenttia matkustajista käyttää kasvomaskia, sanoo tiedotteessa HSL:n turvallisuusasiantuntija Sami Hulkkonen.

Kaupunkimaisessa joukkoliikenteessä tartuntariski on verraten pieni, koska matka-ajat ovat melko lyhyitä ja liikennevälineet tuulettuvat usein.

– VTT:ltä tilaamamme selvityksen perusteella joukkoliikenteen tartuntariski näyttäisi olevan hyvin pieni, jos joukkoliikenteessä noudatetaan annettuja turvaohjeita. Ohjeet ovat säilyneet samanlaisina lähes koko pandemian ajan. Maskien lisäksi on hyvä pitää etäisyyttä mahdollisuuksien mukaan, sillä se vähentää pisara- tai lyhyen kantaman ilmavälitteisten tartuntojen riskiä, samoin kuin kovaäänisen keskustelun säätäminen rauhallisemmalle tasolle, Hulkkonen jatkaa.

HSL kertoo jatkavansa liikennevälineiden tehostettua siivousta.

Ne joukkoliikenteen työntekijät, jotka ovat läheisessä asiakaskontaktissa, ovat työnsä puolesta velvoitettuja käyttämään maskia. Heitä ovat esimerkiksi matkalippujen tarkastajat ja lähijunaliikenteen konduktöörit.

Bussien ja raitiovaunujen kuljettajat työskentelevät plekseillä eristetyissä turvaohjaamoissa eivätkä he myy lippuja. Heillä ei ole velvollisuutta pitää maskia ajaessaan.

Tiedotteen mukaan HSL-liikenteen keinovalikoimaan koronapassi ei ole toistaiseksi tulossa, vaikka sen käyttö on laajentunut.