Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntastrategiassa ilmiöstä paremman arjen ilmiö – valtuuston käsittelyssä tänään

Nurmijärven uuden kuntastrategian laatiminen on edennyt puoleen väliin. Kunnanhallitus hyväksyi kuntastrategian vision, toimintaperiaatteet ja strategiatyön tavoitteet viime kokouksessaan. Valtuusto käsittelee asiaa tänään 15. joulukuuta.

Toimintaperiaatteiksi valmistuneessa kuntastrategian osassa nousevat asukas- ja asiakaslähtöisyys, vastuullisuus ja rohkeus. Toimintaperiaatteet koskevat kunnan henkilöstöä ja päättäjiä. Niitä toteutetaan erilaisilla ohjelmilla ja periaateasiakirjoja, esimerkiksi viestintäohjelma, henkilöstöohjelma ja Nuuka-ohjelma.

– Nyt joulukuussa linjataan suunta, mutta ei kuitenkaan lukita mitään asioita. Maaliskuussa valtuusto päättää siitä, kuinka tavoitteet toteutetaan sekä koko strategiasta, kunnanjohtaja Outi Mäkelä sanoo.

Kuntastrategian sloganiksi on valittu Nurmijärvi – Paremman arjen ilmiö. Se jatkaa edellisen, Nurmijärvi – positiivinen ilmiö - vision linjoilla.

– Pohjaesityksessä esitetään, että ilmiö pysyisi kuntastrategiassa. Edellisen valtuustokauden aikana olemme päässeet tarinoittamaan ilmiötä, ja tätä halutaan jatkaa tällä valtuustokaudella. Nurmijärvi-ilmiön hyödyntäminen on toimiva juttu, sillä käsite on erittäin laajasti tunnettu koko maassa, kertoo kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltanen.

Siltanen korostaa strategia-asiakirjan tärkeyttä. Hänen mukaansa siitä halutaan tehdä mahdollisimman helposti lähestyttävä.

– Joissakin kunnissa strategia-asiakirja voi olla paperitiikeri, Nurmijärvellä se tulee ohjaamaan kunnan toimintaa.

Hallintojohtaja Katja Vuorinen puolestaan toivoo, että kuntastrategiaan tehtävät muutokset olisivat aitoja ja oikeita asioita, ja ettei kuntastrategia olisi toiveiden tynnyri, jossa on kaikkea kaikille.

Kunnanjohtaja Mäkelän mukaan nyt tekeillä oleva kuntastrategia on aiempaa vuorovaikutteisempi kuntalaisten ja sidosryhmien suuntaan.

– Olemmekin saaneet paljon kiitosta siitä, että kunta osallistaa kuntalaisia hyvin.

Kuntalaki velvoittaa kuntia päivittämään strategiansa kerran valtuustokaudessa. Mäkelä pitää hyvänä sitä, että päivitys tehdään valtuustokauden alussa, jolloin uudet valtuutetut ehtivät vaikuttaa sen toteutumiseen.

– Meillä on ollut valtuutettujen kanssa useita yhteisiä työpajoja. Näin uudet valtuutetut ovat päässeet perehtymään asioihin ja saaneet mahdollisuuden linjata niistä oman valtuustokautensa aikana, Mäkelä sanoo.

Seuraavan kerran kuntalaiset ja sidosryhmät pääsevät vaikuttamaan kuntastrategian sisältöön tammikuussa järjestettävien kyselyjen yhteydessä.