Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilastot kertovat: Nurmijärvellä 37 rakennuspaloa tai rakennuspalovaaraa 2016–2020

Pelastustoimen tietoon tulee Suomessa vuosittain noin 3 000 asuin- ja vapaa-ajanrakennusten palo- tai palovaaratilannetta. Näistä noin joka kolmas kehittyy rakennuspaloksi, joka tuhoaa laajemmin kiinteistöä tai irtaimistoa.

Pelastustoimen mukaan Nurmijärvellä on sattunut vuosien 2016–2020 aikana yhteensä 37 rakennuspaloa tai rakennuspalovaaraa. Näistä varsinaisia rakennuspaloja oli 32 ja vaaratilanteita viisi.

Rakennuspalovaaralla tarkoitetaan tilannetta, josta olisi voinut kehittyä rakennuspalo, mutta jossa tuli ei ole päässyt leviämään esimerkiksi sammutuksen ansiosta.

Vakuutusyhtiö LähiTapiola Uusimaan teettämän selvityksen mukaan sen toimialueen 16 kunnasta Nurmijärvi ei ole tilastokärjessä. Eniten tapauksia on ollut Siuntiossa (111), Sipoossa (74), Loviisassa (73) ja Järvenpäässä (71).

LähiTapiola kertoo tiedotteessa yhtiön korvaavan kotivakuutuksesta vuosittain kymmenien miljoonien eurojen arvosta tulen, savun ja noen aiheuttamia palovahinkoja.

Asuinrakennuksissa yleisimmät syttymissyyt ovat pelastustoimen mukaan ruoanlaitto sekä sähkölaitteista, koneista ja tulisijoista lähteneet palot.

Palovaroittimen patteri suositellaan vaihtamaan vuosittain.

– Jos tuli tai savu tekee tuhoa, tilanteesta selvitään harvoin ilman säikähdystä. Onneksi valtaosa korvaamistamme palovahingoista on verrattain pieniä, eli ne rajoittuvat esimerkiksi johonkin osaan kiinteistöä tai irtaimistoa. Valitettavasti silloin tällöin tapahtuu kuitenkin myös mittavia rakennuspaloja, joissa vähintään puhutaan isoista remonteista tai asumisen haitasta ja pahimmillaan henkilövahingoista, LähiTapiola Uusimaan korvausjohtaja Göran Ahlgren kertoo tiedotteessa.

Jos kotona syttyy tulipalo, palovaroitin, alkusammutusvälineet ja -taito ovat usein ratkaisevia seurausten kannalta. Esimerkiksi paristolla toimivan palovaroittimen patteri suositellaan vaihtamaan vuosittain, jotta laite varmasti toimii mahdollisen tulipalon syttyessä.

– Jos tuli aiheuttaa mittavaa vahinkoa, ei tarkka syttymissyy välttämättä selviä. Kuitenkin niissä tilanteissa, joissa asukkaat ovat ajoissa havainneet palon alun, on usein myös ehditty tehdä alkusammutusta ja rajata paloa, Ahlgren sanoo.

Korvausjohtaja ehdottaa, että taloyhtiöissä paloturvallisuutta voitaisiin lisätä ottamalla asuntojen palovaroittimien hankinta ja huolto yhteiseksi tehtäväksi.

– Meistä kenen tahansa naapurissa voi asua henkilö, joka ei esimerkiksi iän, sairauden tai liikuntarajoitteiden takia pysty pitämään huolta asuntonsa palovaroittimista. Palovaroittimen hankinta voi myös unohtua ihan keneltä tahansa tai katon rajaan asentaminen tuntua vaivalloiselta.

– Koska yhdessä asunnossa syttyvä palo on riski kaikille asukkaille, taloyhtiöissä voitaisiin harkita palovaroittimien hankkimista ja asentamista kaikkiin asuntoihin, Ahlgren ehdottaa.