Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heidi Peltola unelmoi omasta kaupasta jo teininä – nyt oven takana on joulun ihmemaa

Jo nimi Rajamäen Lyhyttavaraliike ja kaupan kiviportaille aseteltu kattaus nostavat tulijan odotukset kattoon: Vanhoja lyhtyjä, emalikattila, lasten puusukset, maitotonkka. Vaan kuinka käy, kun kaupan valtiatar Heidi Peltola avaa oven sisätiloihin? Pienehkö liiketila on täpötäynnä vanhaa ja uutta joulutavaraa, käsityöläisten töitä ja monenlaista lahjaksi kelpaavaa.

Tavarapaljouden keskellä kävijän huomio kiinnittyy kartonkiseen seimiasetelmaa. Sitä Peltola ei ole valmis myymään, ei myöskään seinälle ripustettua vanhempaa joulupukkikoristetta.

– Joskus vain on esineitä, joista ei raaski luopua, kauppias tuumaa.

Rajamäen Lyhyttavaraliike on toiminut nykyisessä liiketilassaan (Vanha Rajamäentie 6, Rajamäki) 10 vuotta. Sitä ennen yritys toimi pienessä nurkassa ystävän kosmetologiliikkeessä. Jouluna 2008 Peltola piti toisen ystävänsä kanssa pientä joulupuotia Rahakulmassa. Tämä johti oman kaupan perustamiseen samoihin tiloihin. Itse yritys on perustettu vuonna 2007.

– Minulla on ollut jo teini-iässä sellainen unelma, että saisin pitää omaa kauppaa, Heidi Peltola kertoo.

Joskus vain on esineitä, joista ei raaski luopua.

Heidi Peltola

Liikkeen perustettuaan hän jäi pariksi vuodeksi virkavapaalle omasta lastenhoitajan työstään.

– Totesin kuitenkin, ettei kaupanpidosta oikein leipä irtoa, Peltola sanoo.

– Kun omakotitalon hankkiminen perheelle tuli ajankohtaiseksi, halusin löytää sellaisen talon, johon kauppa mahtuu mukaan, hän jatkaa. Ja löytyihän se. Aiemmin liiketilassa, jossa Peltola nyt pitää kauppaansa, toimi 50-luvulta lähtien kymmenien vuosien ajan Auvisen huonekalu ja sisuste.

Kaupassaan Peltolalla on myyntitilillä lähialueiden sekä kotiseudulla Pohjanmaalla toimivien käsityöläisten tuotteita. Itse hän virkkaa myyntiin värikkäitä torkkupeittoja, joihin on hankkinut langat kirpputoreilta. Liikkeessä on myös paljon vanhaa ja käytettyä tavaraa.

– Minun vain pitää pelastaa tavaraa, tuntuu niin kamalalta, että esineitä menee roskiin. Perikunnat kysyvätkin minulta olisiko tällaiselle käyttöä ja jos kirpputorilla tulee jokin ihana esine vastaan, se päätyy usein tänne kaupalle, koska koti on jo niin täynnä, Peltola kuvailee valikoimaansa.

Hän on iloinen nykysuuntauksesta, jonka mukaan joululahjaksikin voi antaa jotakin käytettyä.

– 70–80-luvulla vanhaa ei juuri arvostettu, kauppias muistelee.

Vanhojen esineiden ja käsityöläisten tuotteiden lisäksi Rajamäen Lyhyttavaraliikkeen tuotevalikoimasta löytyy pienten toimittajien tuotteita, esimerkiksi makeisia ja kynttilöitä.

– Markettien kanssa minun ei kannata kilpailla, kun ostan niin pieniä määriä.

Peltola päivystää keskiviikko- ja torstai-iltaisin asiakkaiden varalta kotonaan. Kun asiakas avaa kaupan oven, kello asunnossa hälyttää ja hän kiirehtii kaupan puolelle. Kaupassa saa piipahtaa muinakin aikoina, jos kauppias vain sattuu olemaan kotona.

Rajamäen Lyhyttavarakaupan ehdoton sesonki on joulu. Silloin ovetkin ovat enemmän auki.

– Kaupassa on joulua varten valmista marraskuun alkupäivinä. Täällä on joka joulu täydempää ja täydenpää. Kun joulutavarat on tammikuussa purettu pois, tuntuu avaralta ja tilavalta.

Joulumyynti tuo Peltolalle sen verran tuloja, että hän saa kirjanpitäjän laskut maksettua. Toinen pienempi sesonki on keväällä, kun vanhemmat hankkivat lastensa opettajille ja päivähoitajille lahjoja.

Lisätiedot: www.lyhyttavaraliike.fi. Myös Facebookissa.