Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL julkaisi listan riskiryhmistä – Näiden lasten koronarokotukset alkavat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laatinut listan 5–11-vuotiaiden lasten riskiryhmistä. Sen perusteella kunnat voivat aloittaa lasten koronarokotukset, kertoo THL tiedotteessaan.

Lasten rokotuksiin tarvittavia rokotevalmisteita saapui Suomeen tällä viikolla. Tiedotteen mukaan lasten koronarokotukset voidaan aloittaa heti, kun kunnat saavat järjestelyt tehtyä.

Kunnat vastaavat koronarokotuksista. Ne päättävät, miten lasten rokotukset järjestetään. Rokotuksia voidaan järjestää kouluterveydenhuollossa tai koronarokotuspisteissä, joissa rokotetaan muutakin väestöä.

– Kunnat tiedottavat, milloin riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden rokotukset alkavat ja mistä rokotuksen voi saada. Periaatteessa rokotukset voidaan aloittaa heti, mutta käytännön järjestelyt voivat toki viedä kunnissa hetken, kertoo tiedotteessa johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty. Siitä lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Tiedotteessa neuvotaan, että kotikunnan ohjeistamalta taholta voi tiedustella kuuluuko lapsi riskiryhmään.

Jos lapsi ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

– Käytännössä useimpien 5—11-vuotiaiden lasten rokottaminen vaatii molempien vanhempien suostumuksen. Vaikka lapsi ei olisi kykenevä päättämään itse rokotuksestaan, hänelle tulisi kertoa rokotuksesta iänmukaisesti. Lapsen mielipide tulee selvittää, jos se on hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden mahdollista, sanoo Kontio.

Koronarokotuksen haittavaikutuksista yleisimmät ovat lapsilla olleet muista maista kertyneen tiedon perusteella samankaltaisia kuin yli 12-vuotiailla rokotetuilla.

– Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa, kuumetta ja päänsärkyä sekä väsymystä, lihassärkyjä ja vilunväristyksiä, sanoo tiedotteessa ylilääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä.

Ottamalla rokotuksen lapsi voi suojata sekä itseään että lähipiiriään koronavirustaudilta ja etenkin sen vakavalta muodolta. Vaikka lapset harvoin sairastuvat vakavaan koronatautiin, sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat myös lapsilla mahdollisia.

Riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottaminen on mahdollista tällä hetkellä voimassa olevan koronarokotusasetuksen perusteella.

Muita kuin riskiryhmiin kuuluvia alle 12-vuotiaita ei toistaiseksi rokoteta Suomessa. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) ja THL arvioivat parhaillaan tulisiko kaikille 5–11-vuotiaille tarjota maksuton ja vapaaehtoinen koronarokote. Päätöksen rokotuksista tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto.