Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi Matti Vanhanen pyörsi päätöksensä aluevaalien suhteen? – Ikäihmisten yhteydenotot ja oma kiinnostus vaikuttivat

Kun kansanedustaja, Nurmijärven valtuuston jäsen Matti Vanhaselta (kesk.) marraskuun alkupäivinä kysyttiin, aikooko hän ryhtyä kuntavaaliehdokkaaksi, vastaus tuli empimättä: ei.

Perjantaina 10. joulukuuta Vanhanen kirjoitti kuitenkin Facebook-sivustollaan suostuneensa juuri aluevaaliehdokkaaksi Keski-Uudellemaalle.

Mikä sai konkaripoliitikon mielen muuttumaan?

– Sain paljon vetoomuksia puolueen puolelta, mutta myös ikäihmisiltä. Heiltä tulleiden yhteydenottojen määrä yllätti minut. Yhteydenottajat olivat heränneet siihen, että uusien sote-alueiden päätöksillä on merkitystä heille, Vanhanen kertoo.

– Minulta kyseltiin myös, onko aluevaaleissa paljon eläkeikäisiä. Tämä johdatti siihen, että päätin sittenkin asettua ehdolle, hän jatkaa.

Osallistuminen aluevaltuuston työskentelyyn kiinnostaa Vanhasta myös siksi, että hän on ollut luomassa sote-uudistusta sen alkutaipaleelta lähtien.

Matti Vanhanen haluaa nostaa esille kaksi terveydenhoitoon liittyvää näkökulmaa.

– Marevan- eli verenohennuslääkkeen käyttäjiä on paljon, ja heidän on käytävä viikoittain laboratoriossa testeissä. On tärkeää, että terveydenhoidon peruspalveluja, esimerkiksi laboratorioita, on lähellä, Vanhanen sanoo.

– Samalla täytyy pitää huoli erikoissairaanhoidon tasosta. Olen käynyt itse läpi sekä syöpä- että sydänleikkauksen, joten minulla on omakohtaista tietoa siitä, mikä merkitys osaavalla leikkaus- ja teho-osastotoiminnalla on, hän jatkaa.

Vanhanen ei ole huolissaan Nurmijärven ja Keski-Uudenmaan terveyspalvelujen tulevaisuudesta.

– Täällähän on jo sote-kuntayhtymä, joten muutokseen on ollut mahdollista valmistautua. Ja tiedossa on, että Keusote-alueen kaikki terveyskeskukset säilyvät. Aikaa myöten niiden palveluihin voi tulla muutoksia, mutta ajatus siitä, että fyysiset sote-toimipisteet ovat olemassa, on tärkeä.

Vanhanen toivoo, että mahdollisimman moni Nurmijärveltä valittava ehdokas tukee muiden kuntien sote-toimipisteiden säilymistä samoin kuin toivoisi näiden tukevan Nurmijärven alueen terveyspalveluja.

– Nyt on selvästi nähtävissä, että toiset kannattavat terveyspalvelujen keskittämistä, toiset hajautetumpaa terveydenhoitoa.

Omalta osaltaan Vanhanen ei näe ristiriitaa siinä, että olisi mukana sekä valtuustossa, eduskunnassa että aluevaltuustossa.

– Kunnan ja aluevaltuuston välillä ei ole ristiriitaa. Tiedostan sen, että alueet tulevat saamaan koko rahoituksensa valtion budjetista. Omalla kohdallani tilanne on se, että tämän vaalikauden kehys on jo tehty, enkä ole enää ehdolla eduskuntaan seuraavalla vaalikaudella, Vanhanen kertoo.

– Jatkossa on kuitenkin tärkeää pystyä välttämään se, että kymmenistä tai jopa sadasta kansanedustajasta tulee lobbaajia, jotka ajavat vain yhden asian määrärahoja. Tässä mitataan se, kuinka jokainen ymmärtää oman roolinsa, hän jatkaa.

Ristiriitaa vähentää hänen mukaansa se, että eri hyvinvointialueiden määrärahoista ei päätetä valtiotasolla, vaan erilaisten kriteerien perusteella.

Matti Vanhanen muistuttaa, että pelastustoimi on yksi hyvinvointialueiden päätehtävistä, ja että sen pitäisi saada ansaitsemansa huomio sote-uudistuksessa.

– Myös sopimuspalokunnilla on erittäin tärkeä rooli etenkin maaseutupaikkakunnilla.

Lopuksi Matti Vanhanen esittää toiveen, että ihmiset ottaisivat aluevaalit omakseen ja antaisivat niissä äänensä.

– On parempi, että aluevaltuusto valitaan suoralla vaalilla, silloin vastuusuhdekin on selvä, hän sanoo.